Tipy a rady

10 letních koktejlů, které musíte vyzkoušet

Už si pomalu začínáme zvykat, že součástí každého léta jsou tropické teploty přesahující i 35°C. Když máte dovolenou a můžete být u vody, kdykoliv se osprchovat nebo minimálně mít nohy ve studené vodě, svou pohodu si nějak vytvoříte. V běžném pracovním či studijním režimu je to o dost náročnější. Základem je dodržovat pitný režim. Pro tělo je jednoznačně nejpřirozenější čistá voda v pokojové teplotě. Letní teploty však vyloženě volají po zajímavějším osvěžení.

Nealko koktejly, které Vás budou bavit nejen chutí

Nealkoholické koktejly mohou v letních dnech příjemně doplnit nejen tekutiny, ale suplovat jedno jídlo. Dodají nám energii, spoustu vitamínů, probudí chuťové buňky a lépe se tráví. Zároveň jde o ideální způsob, jak se zchladit v horku, které v létě panuje.

1. Aqua fresca – 100% osvěžení z melounu

Na 1,5 litru nápoje budete potřebovat:

  • 3 hrnky očištěného melounu zbaveného semínek a nakrájeného na kostky
  • 750 ml studené vody
  • půl citronu
  • polévková lžíce cukru (záleží na chuti melounu a jak sladkou chuť preferujete)

Postup je snadný. Meloun s vodou rozmixujeme, přidáme šťávu z půlky citronu a podle potřeby dochutíme cukrem. Dobře promícháme a rovnou podáváme nebo necháme chvíli chladit v lednici.

2. Black Currant Sunrise – spojení čaje a rybízu

Na litr nápoje si připravíme:

  • 6 dl kvalitního ovocného čaje,
  • 10 – 12 kuliček černého rybízu nebo černé jeřabiny,
  • 4 dl pomerančového džusu
  • led

Čtyři čajové sáčky nebo odpovídající množství cca 6 dl sypaného klasicky zalijte vroucí vodou a asi 5 minut necháme louhovat. Sáčky nebo sítko vyndejte a nechte vychladnout. Následně přilejte do čaje pomerančový džus a vzniklou směs promíchejte a rozlijte do připravených sklenic s ledem. Servírování zkrášlete kuličkami černého rybízu nebo černé jeřabiny a čerstvě nakrájenými plátky pomeranče.

3. Ostružinový vánek – lesní pohlazení ve skleničce

Skládá se z:

  • lístků nejlépe čerstvé šalvěje
  • třtinového cukru
  • čerstvých ostružin
  • vody
  • citronu
  • ledu

Do sklenice, ve které chceme nápoj servírovat, rozemneme lístky šalvěje, aby se rozvoněly. Rozmixujeme vodu s třtinovým cukrem a ostružinami. Vzniklou kombinaci nalejeme do připravené sklenice se šalvějí. Ideálně přes sítko abychom se zbavili jadérek z ostružin. Dochutíme citronovou šťávou a přidáme pár kostek ledu. Šalvěj i celé ostružiny můžeme využít ještě jako dekoraci.

4. Mojito virgin – máta je královnou svěžesti

Nealkoholické Mojito je důkazem, že vsadíte-li na jednu z nejsvěžejších bylin, moc toho už není třeba. Spojují ho tyto ingredience:

  • 1 lžíce hnědého třtinového cukru
  • 1 limetka
  • perlivá voda
  • 20 ml limetkové šťávy
  • lístky čerstvé máty
  • led

Do vyšší sklenice vsypeme cukr, nahrubo nakrájenou limetku a lístky máty, vše společně zlehka podrtíme, aby limeta pustila šťávu a máta se rozvoněla. Poté zalejeme perlivou vodou a přidáme limetkovou šťávu spolu s pár kostkami ledu nebo ledovou tříští. Mátou či citronem můžeme drink ještě zkrášlit.

5. Koktejl MATCH-TTONI – příval energie a osvěžení v jednom

Name – Matcha Highball

Tento jednoduchý koktejl patří mezi vítězné barmanské soutěže s naší nejznámější minerálkou. Vyrobíte ho z:

  • 10 cl perlivé minerálky
  • 4 cl neperlivé minerálky
  • 1,5 g Matcha tea premium
  • 0,5 cl čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 cl čekankového sirup
  • citronová kůra

Vychlazenou misku naplníme čekankovým sirupem a citronovou šťávou, přidáme čaj Matcha (v prášku) a zalijeme neperlivou minerální vodou. Vše pečlivě promícháme a přelijeme do studené servírovací sklenice. Dolijeme perlivou vodou a doladíme citronovou kůrou.

Alkoholické koktejly

S alkoholem v létě opatrně, zvláště v koktejlech. Má pozvolný nástup, a tak si dlouho neuvědomujete, kolik jste toho vlastně vypili. Navíc dehydratuje, takže se do pitného režimu nepočítá. V koktejlech však velmi zajímavě rozvíjí chutě nebo naopak neutralizuje většinou sladkost.

6. Citrus Grappino – unikátní spojení citrusu a hroznů

V jednom džbánu (cca litr) najdete:

  • 2 dl Fernet Stock Citrus
  • 5 dl hroznové limonády
  • led
  • hroznové víno
  • ½ citronu
  • perlivá voda

300 g hroznového vína opláchneme a odšťavníme, získanou šťávu zředíme 3 dl perlivé vody, čímž získáme skvělou hroznovou limonádu. Džbán, ve kterém budete koktejl podávat, naplňte ledem, poté přidejte Fernet Stock Citrus a připravenou limonádu. Vhoďte pár nakrájených kuliček hroznového vína a plátky citronu. Vše důkladně promíchejte.

7. Melounové mojito – chuť léta

Jedna sklenička obsahuje:

  • asi 7 kostek melounu
  • 4 cl světlého kubánského rumu
  • limetka
  • 10 lístků máty
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • perlivá voda
  • led nebo ledová tříšť

Do mixéru vložte očištěný meloun od pecek, pokud nemáte odrůdu bez nich a rozmixujte. Do sklenice hoďte nahrubo nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a zlehka nadrťte. Přidejte rozmixovaný meloun. Do sklenice nasypte led, případně tříšť. Nalijte světlý rum a doplňte perlivou vodou. Čerstvé ovoce a máta spolehlivě doladí design. Vyzkoušejte alkoholickou verzi Mojita ve spojení s melounem. Stojí to za to.

8. Ovocný ráj – ukáže, jak se ingredience umí navzájem pozvednout

Složení jednoho drinku:

  • meloun
  • jahody
  • borůvky
  • polosladké moravské Zweigeltrebe rosé
  • led z jemně perlivé vody
  • třešňový sirup

Ovoce opláchneme a mimo borůvek nakrájíme na menší kousky. Do sklenice jemně perlivým ledem nasypeme kousky ovoce a zalejeme cca 1 dl vína a zakápneme třešňovým sirupem.

9. Sladké snění – vinná variace s hruškou

Do jedné sklenice patří:

  • čerstvá hruška
  • polosuchá moravská Frankovka rosé
  • fialkový sirup
  • perlivá voda
  • led

Hrušku opláchneme, odstraníme jadérka a střed a nakrájíme na plátky. Do sklenice připravené k podávání vložíme led, plátky hrušky a do 2/3 zalijeme vínem. Doplníme perlivou vodou a pro zpestření chutí zakápneme fialkovým sirupem.

10. Coco-Cooler – plážová atmosféra ve skleničce

K přípravě je třeba:

  • 5 cl Malibu rumu
  • 10 cl Coca-Coly
  • Nakrájenou limetku
  • Kostky ledu
  • koktejlovou přísadu „Angostura Bitter“

Postup je následující. Nakrájenou limetku podrťte společně s Malibu rumem, zakápněte Angosturou, přidejte led a nakonec zalijte Coca colou. Osvěžení na sebe nenechá dlouho čekat.

Doufáme, že jsme navnadili vaše chuťové pohárky a možná, při představě příprav, také trochu psychologicky ochladili. I letní míchaný koktejl může udělat hezčí den nebo přinese nápad pro úžasnou domácí párty. Zkuste to také.

Štítky

Další články

Jednoduché způsoby, jak zlepšit svůj pracovní výkon

Jak se zbavit bolesti chodidel z dlouhého stání?

Jak používat keramickou konvici nejsnadněji

5 spolehlivých způsobů, jak zjistit, zda jsou sluneční brýle polarizované

Jak udržet váš domov v pohodlí a bezpečí

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *