Jako z jiného světa: Květiny zachycené ultrafialovou fotografií

Adam Valový
9. května 2018
2 minuty čtení

Zkušení fotografové moc dobře vědí, jak využít potenciál svých přístrojů. Používají techniky, o kterých jsme my amatéři nikdy v životě neslyšeli. Díky tomu dokáží zachytit zdánlivě obyčejné věci úplně jinak a vyrazit divákům dech. Kapitolou samou pro sebe je ultrafialová fotografie.

O co jde? Jedná se o specializovaný obor, v rámci kterého fotograf využívá film nebo obrazový senzor citlivý na UV záření. To se dělí – dle vlnových délek – na blízké a daleké záření. Zatímco běžný film je citlivý na ultrafialové světlo, ultrafialové focení probíhá:

  1. tak, že se zdrojem ultrafialového záření osvětlí fotografovaný předmět a na objektiv se přidá filtr propouštějící pouze pás UV světla.
  2. tak, že se používá fluorescence, kterou působí ultrafialové světlo. Přes filtr pohlcující UV světlo se dostává fluorescenční světlo.

V praxi se kromě umělecké tvorby ultrafialová fotografie využívá například při studiu padělaných dokumentů, neboť ultrafialové světlo umožňuje vypátrat, zda bylo písmo vymazáno.

Fotografie v tomto článku pořídil Craig Burrow. Ačkoliv fotil naprosto běžné květiny, povedlo se mu je zachytit v úplně jiném světle – a to doslova. Jeho další práce najdete na www.cpburrows.com.

[hana-code-insert name=’article‘ /]

[hana-code-insert name=’dole‘ /]

 

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Ostatní,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

One thought on “Chovatelské tipy pro majitele koček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky