Jídlo a pochoutky

6 tipů na zdravou snídani, která chutná a zasytí

Snídaně představuje základní zdroj energie do nového dne, proto bychom se na ni měli těšit – a ne ji úmyslně vynechávat s výmluvou, že ji zkrátka nestíháme, jako to ostatně dělá většina z nás. V ideálním případě bychom měli snídat zhruba hodinu maximálně dvě po probuzení a jídlo si vychutnat. Přirozeně si tím aktivujeme metabolismus, a tělo tak nebude všechny tuky automaticky ukládat na horší časy. Je moudré k snídani přistupovat jako ke chvilce, kterou věnujeme sami sobě a příjemně díky ní naladíme na vše, co nás během dne čeká.

Zde najdete 6 tipů, jak se najíst zdravě a bez dlouhých příprav:

Oblíbené sladké koblihy, koláče a šátečky lze snadno nahradit produkty z celozrnné mouky, arašídovým máslem, ovesnými vločkami, medem, ovocem, různými koktejly.

1. Müsli s jogurtem a čerstvým ovocem

  • 1 – 2 bílé jogurty
  • 3 – 4 polévkové lžíce nezapékaného müsli s oříšky, rozinkami nebo sušeným ovocem
  • 1 banán
  • 1 kiwi
  • 1 nektarinka

(kombinace ovoce je libovolná, záleží na chuti)

Vše smícháme dohromady, případně dochutíme medem. Přidat můžete také trochu lněných semínek. Snídat můžete okamžitě nebo chvíli počkat než se ovesné vločky z müsli lehce rozmočí.

2. Smoothie s lesním ovocem

  • 1 banán
  • ½ hrnku mléka
  • ½ hrnku lesního ovoce (mražené příjemně osvěží)
  • 5 mandlí
  • čajová lžička medu

Vše důkladně rozmixujte do hustého nápoje, pak už stačí jen vypít.

3. Celozrnné vafle s mandlovým máslem

  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1,5 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 125 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme mléko a rozpuštěné máslo. Ve vedlejší míse smícháme mouku s práškem do pečiva a jemně vmícháme do předchozí směsi z vajec, mléka a másla.

Před pečením necháme vzniklé těsto 10 -15 minut odpočívat. Poté stačí použít vaflovač, na talíř přidat ovoce a vafle zakápnout mandlovým máslem, které pořídíte v prodejnách se zdravou výživou.

Pokud nejste na sladké a hledáte zdravou rychlou variantu pro „slanou“ snídani, tady jsou 3 další tipy:

Zdravé slané snídané mohou obsahovat celozrnné pečivo, nejlépe z žitné mouky, vajíčka a dostatek čerstvé zeleniny. Pro zdravější variantu másla použijte k namazání raději tvarohové sýry jako žervé nebo Cottage.

4. Toust s uzeným lososem

Žitný chléb či jiné celozrnné pečivo, které vám chutná, potřete vrstvou tvarohového sýru. Ne moc silnou, aby nepřebila chuť ryby. Přidáte plátky uzeného lososa, kterého koupíte bez nutnosti dalších úprav. Toust můžete dochutit pár kolečky cibule a kopru.

5. Celozrnná bulka s vejcem a pažitkou

Vejce uvaříme klasicky natvrdo, nejlépe tak aby nám žloutek zůstal tuhý, ale zároveň vláčný. Vejce si nakrájíme na tenká kolečka a poklademe přímo na rozkrojenou bulku. Můžete ji předtím samozřejmě lehce potřít tvarohem ale chutné je to i bez něj. Bulku s vejci mírně osolíte a opepříte a posypete pažitkou.

6. Míchané tofu

Oblíbeným zástupem zdravého stravování je také tofu. Připravit ho tak, aby chutnalo, není úplně jednoduché, ale tenhle recept stojí za ochutnání.

Na pánvi zahřejeme trochu olivového oleje, přidejte 100 g nastrouhaného nebo rozdrobeného tofu, půl nakrájené červené papriky, hrnek nasekaného čerstvého špenátu a půl hrnku nakrájených žampionů. Vzniklou směs opékáme a mícháme cca 5 – 7 minut. Podle chuti osolíme a podávejte na žitného chlebu. Doplnit můžete Mozzarellou, kterou chléb závěrem posypete.

„Slané“ snídaně vždy doplňte nějakou čerstvou sezónní zeleninou a nezapomínejte na pitný režim. Nejlepší jsou neslazené kvalitní vlažné čaje, nebo obyčejná voda.

Vyzkoušejte jak chutná den se snídaní, která zabere jen pár minut na víc i vy.

Další články

Gril na kuřata snadno rozšíří vaši nabídku

Připravte se na letní grilování

Vychutnejte si příjemné letní osvěžení v podobě frappé z termoizolační sklenice, která dlouho udrží jeho nízkou teplotu

Vinařův zeleninový nákyp s houbami

Vše, co byste měli vědět o rumu, ale báli jste se zeptat

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *