Od farmy k talíři: Kulinářská cesta Graubündenem

Lenka Němcová
18. června 2024
4 minuty čtení

Švýcarsko je kulinářsky bohatá země, ale pokud hledáte opravdový ráj pro milovníky jídla a přírody, neměli byste minout kanton Graubünden na východě alpské konfederace. Tento největší švýcarský kanton nabízí úchvatnou kombinaci přírodních krás a gastronomických zážitků, které se rozpínají od rustikálního sušeného masa až po michelinské restaurace ve Svatém Mořici.

Proč právě Graubünden? Možná za to může ten pocit, když se před vámi rozevírá alpská krajina s majestátními hřebeny a tyrkysově zbarvenými jezery, a vy víte, že každý kout této oblasti skrývá nějakou kulinářskou lahůdku. Vezměte třeba takový horský sýr Mutschli, vyhlášenou specialitu kantonu. Pohled do horské mlékárny v Samnaun, kde tyto sýrové poklady zrají, je jako nahlédnutí do sýrařského nebe.

A není to jen o sýrech. Například Isidor Sepp hospodaří ve švýcarských Alpách na farmě Puntetta. Tady v malém poráží dobytek a připravuje z něj domácí klobásky a sušené maso. Tyto delikatesy si můžete koupit přímo na jeho farmě a pro potěchu oka tu ještě skotačí kozy, které ale v klobáskách nekončí.

Pokud máte raději mléčné výrobky, určitě zkuste některou z malých mlékáren jako Alpsennerei Stafel v údolí Zmutt nebo Sennerei v Samnaun. Všude tam najdete místní specialitu Mutschli a množství čerstvých sýrů. Když si nejste jistí, co přesně vám bude chutnat, ideálním startem je degustační sýrový brunch na chalupě blízko ledovce Morteratsch. Pár kroků od stejnojmenné vlakové stanice můžete ochutnat až čtyřicet druhů sýrů a zapít je čímkoli od čerstvého mléka po lokální pivo. Není to žádná turistická past, o víkendech je tento brunch oblíbeným místem i pro místní rodiny.

A co by byl Graubünden bez své pekařské tradice? V zemi alpských údolí najdete výrobny, které jsou někdy nečekaně progresivní. Například MeierBeck v St. Maria blízko hranic s Itálií vyrábí už skoro 20 let kromě běžné produkce i delikátní bezlepkové a bezlaktózové pečivo. Může za to celiakie jedné z dcer, a tak se rodina pustila do výroby pečiva, které si mohou vychutnat všichni.

Nejlépe si však švýcarské speciality vychutnáte vysoko na svazích nad údolím, v některém z útulných „alpů“, tedy letních salaší. Na turistických cestách můžete například navštívit Alp Bella, kam pohodlně dojdete procházkou od samnaumské lanovky Sattel. Paní domácí tady dělá hutné špekové knedlíky, které vás zahřejí a dodají energii na další túru.

Dalším pokrmem, který nesmíte ve východošvýcarském Graubündenu minout, je kroupová polévka. Výtečnou si můžete vychutnat v horách nad Svatým Mořicem, třeba na Segantini Hütte nebo na opulentní terase Muottas Muragl. Od zdejší vyhlídkové restaurace často startují paraglidisté, takže svůj oběd můžete proložit pozorováním lidských létavců nad jezernatým údolím.

A co by to bylo za návštěvu Graubündenu bez ochutnání místního piva? Engiadinaisa je vyhlášenou specialitou této oblasti. Pokud máte rádi něco silnějšího, vyzkoušejte pivní pálenku z Martiny, která má nejen originální chuť, ale i originální obal. Na zdraví!

Takže pokud hledáte místo, kde se můžete ponořit do přírody a zároveň si užít jedinečné gastronomické zážitky, Graubünden je tou správnou volbou. Tady se snoubí tradiční selská kuchyně s kulinářskými lahůdkami, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Přijďte a objevte velehorský ráj selských delikates na vlastní chuťové pohárky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/svycarsky-graubunden-je-rajem-selskych-delikates.A160817_144606_kolem-sveta_hig

Poslední aktualizace:  24. června 2024

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky