V Itálii vybuchla sopka. Stromboli se probudila k životu

Adam Valový
4. července 2024
2 minuty čtení

Stromboli je italská sopka známá svou neustálou aktivitou. A ve středu večer znovu ukázala svou sílu. Výbuch, který nastal kolem 19. hodiny, vyvrhl do vzduchu mrak popela a pyroklastického materiálu a na svazích sopky se rozlil proud lávy. I když naštěstí nedošlo k žádnému zranění, erupce vyvolala značné obavy a připomněla nám, že tato mocná síla přírody dřímá jen pod povrchem.

Lávový proud se vlivem větru přesunul na neobývanou část ostrova a momentálně se šíří do moře. Vulkánologové z Národního institutu pro geofyziku a vulkanologii (INGV) pozorně sledují situaci a varují před možnými dalšími erupcemi.

Tato erupce přichází přesně pět let poté, co Stromboli zasáhly dva silné výbuchy v roce 2019. Tyto „paroxysmy“, jak je vulkanologové nazývají, patřily k nejsilnějším zaznamenaným od roku 1985, kdy byl systém monitorování sopky zaveden.

pixabay / Tiburi

Stromboli, známá také jako „Maják Středozemí“, je jednou z ne nejaktivnějších sopek na světě. Již od roku 1934 je v neustálé erupční fázi. Dochází k menším explozím a uvolňování plynů a popela, které se odehrávají prakticky denně. To dělá z ostrova oblíbenou destinaci pro vulkanology a milovníky adrenalinu. Život v blízkosti aktivní sopky je ovšem vždy spojen s rizikem.

Vláda Itálie vyzvala turisty, aby se oblastem v okolí sopky vyhýbali a řídili se pokyny úřadů. I když v tuto chvíli nehrozí bezprostřední nebezpečí, že situace se může kdykoli změnit.

Stromboli nám tak znovu připomněla sílu a majestátnost přírodních sil. I když nás fascinuje, měli bychom mít vůči vulkánům respekt a dbát na bezpečnost.

Zdroj: https://www.meteoweb.eu/2024/07/stromboli-esplosione-colata-lavica-cenere/1001518267/

Kategorie:

Cestování, Evropa, Itálie,

Poslední aktualizace:  4. července 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky