Čtvrť v Soulu kvůli turistům praská ve švech. Vláda přebírá kontrolu!

Adam Valový
12. července 2024
3 minuty čtení

Všimli jste si, že se v posledních letech se počet turistů v oblíbených destinacích dramaticky zvýšil? Není to jen váš dojem – turismus zažívá boom po celém světě. A s tímto nárůstem přichází i problémy. Jedním z nich je přeplněnost, která se stala chronickým problémem v historické čtvrti Bukchon Hanok v Soulu.

Malebná čtvrť Hanok zahlcena davy

Bukchon Hanok známá svými malebnými tradičními korejskými domy zvané „hanok“, se stala magnetem pro turisty. Denně jich čtvrť navštěvují tisíce, aby se prošly úzkými uličkami, nasáli atmosféru a pořídili fotky. Ale tento masový turismus má i stinné stránky. Místní obyvatelé si stěžují na hluk, znečišťování a narušení soukromí. Napětí se stupňuje a úřady musely zasáhnout.

Vláda podniká kroky, aby uklidnila situaci

Jihokorejská vláda se rozhodla zavést přísnější kontroly, aby ochránila čtvrť a její obyvatele. Od října 2024 bude Bukchon Hanok označena za „oblast se zvláštním řízením“. To znamená, že v oblíbené vesnici budou platit nová pravidla:

  • Zákaz vycházení pro nerezidenty: Mezi 17:00 a 22:00 nebudou turisté smět opustit své ubytování.
  • Omezení autobusové dopravy: Charterové autobusy s turisty nebudou mít vjezd do některých oblastí. Cílem je omezit dopravu a vytvořit z Bukchonu „pěší centrum“.
  • Zóny s regulovaným pohybem: Vzniknou tři barevně odlišené zóny – červená, oranžová a žlutá -, aby se usměrnil pohyb turistů a omezil se hluk v nejhustěji obydlených oblastech.
  • Pokuty za porušení pravidel: Porušovatelé se budou muset připravit na pokuty.

Reakce na nová opatření

Někteří obyvatelé a podnikatelé v Bukchonu nová opatření vítají. Doufají, že pomohou zmírnit napětí a zlepšit kvalitu života v jejich čtvrti. Jiní jsou skeptičtější a obávají se, že nová pravidla budou mít malý dopad.

Globální fenomén

Soul není jediným městem, které bojuje s nadměrným turismem. Podobné problémy se řeší v Barceloně, Benátkách, Kjótu a mnoha dalších turistických destinacích. Je to komplexní problém, který vyžaduje komplexní řešení. Je důležité najít rovnováhu mezi podporou cestovního ruchu a ochranou životního prostředí a identity místních komunit.

Co můžeme dělat jako turisté?

Jako turisté můžeme hrát důležitou roli při zmírňování negativních dopadů cestovního ruchu. Můžeme se chovat ohleduplně k místním obyvatelům, respektovat jejich kulturu a tradice a zodpovědně se chovat k životnímu prostředí. Můžeme se také snažit o autentičtější zážitky a vyhýbat se přeplněným turistickým atrakcím.

Cestování obohacuje a otevírá nám svět. Je ale důležité, abychom k němu přistupovali s respektem a zodpovědností. Jen tak můžeme zajistit, aby i budoucí generace mohly zažít krásu a rozmanitost naší planety.

Zdroj: https://edition.cnn.com/2024/07/11/travel/south-korea-overtourism-bukchon-hanok-village-intl-hnk/index.html

Kategorie:

Asie, Jižní Korea,

Poslední aktualizace:  12. července 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky