Vydatná snídaně po dlouhém letu? Vynikající prevence jet legu!

Adam Valový
15. července 2024
3 minuty čtení

Už vás někdy po návratu z dlouhého letu trápila únava, zmatenost a potíže se spánkem? Pak jste pravděpodobně zažili jet lag – nepříjemný vedlejší efekt cestování přes různá časová pásma. Vědci ale nyní odhalili překvapivě jednoduchý trik, jak zmírnit jeho dopady: stačí si po příletu dopřát pořádnou snídani!

Jak to funguje?

Jet lag je způsoben rozsynchronizací vašich vnitřních hodin (tzv. cirkadiánního rytmu) s okolním prostředím. Podle Chaos journal konzumace vydatné snídaně po dobu tří dnů po sobě a vynechání večeře může zkrátit dobu trvání jet lagu o neuvěřitelných 44 %.

Za vším je věda

„Jídlo je pro cirkadiánní zdraví nesmírně důležité,“ vysvětluje Dr. Yitong Huang ze Severozápadní univerzity. „Načasování jídla ovlivňuje naše vnitřní hodiny, a to proto, že téměř každá buňka v našem těle má svůj vlastní cirkadiánní rytmus, který může být ovlivněn světlem nebo jídlem.“

Jak si resetovat vnitřní hodiny?

Tím, že si hned po ránu dáte vydatnou snídani, pomůžete svému tělu „nastartovat“ cirkadiánní rytmus v souladu s novým časovým pásmem. To je obzvlášť důležité pro střevní buňky, které se dokáží přizpůsobit rychleji než centrální hodiny v mozku.

Další praktické tipy, jak zvládnout jet lag

Kromě snídaně samozřejmě existuje řada dalších tipů, jak zmírnit dopady jet lagu.

  • Vystavujte se slunečnímu světlu. Sluneční světlo pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus. Po příletu se proto snažte co nejvíce trávit čas venku.
  • Dodržujte spánkový režim. Choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu každý den, i když se vám zrovna nechce.
  • Vyhýbejte se kofeinu a alkoholu. Tyto látky mohou narušit váš spánek a zhoršit jet lag.
  • Pijte dostatek tekutin. Dehydratace může zhoršit únavu a další příznaky jet lagu.
  • Buďte trpěliví. Přizpůsobení se novému časovému pásmu trvá čas. Nečekejte, že se budete cítit hned jako doma.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů (a konzumací vydatné snídaně po příletu) lze dopady jet lagu výrazně zmírnit a v ideálním případě zcela eliminovat.

Zdroj: https://www.the-sun.com/travel/11921035/reason-have-huge-breakfast-after-long-flight/, https://publishing.aip.org/publications/latest-content/synchronizing-your-internal-clocks-may-help-mitigate-jet-lag-effects-of-aging/

Poslední aktualizace:  15. července 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky