Klenot nad Asconou: Jediná čajová plantáž v Evropě

Lenka Němcová
16. července 2024
2 minuty čtení

Nad švýcarským Locarnem, na Hoře Pravdy, najdete botanický zázrak – jedinou čajovou plantáž v Evropě. Tato unikátní lokalita s mikroklimatem subtropů, kde žila první veganská komunita, přináší podmínky ideální pro pěstování čaje. Plantáž byla založena v roce 2005 a první sklizeň se konala před třemi lety. Sklízí se jednou ročně a výsledný kilogram čaje je malým pokladem. Na sklizeň dohlíží japonský čajový mistr, který učí místní čajové nadšence ručně rolovat lístky.

Duchovním otcem plantáže je čajový filozof Peter Oppliger, ale dnes ji vede Tobias Denzler, který strávil roky v Asii a přinesl si domů lásku k čaji. Vedle plantáže postavil klasický japonský „Tea House“, kde pořádá čajové obřady a degustace. Návštěvníci se zde mohou seznámit s různými druhy čaje, od zeleného a černého po Oolong a Pu-erh.

Tobias Denzler zdůrazňuje, že všechny známé kategorie čaje vznikají způsobem zpracování čajových lístků po sklizni. Návštěvníky láká také na „cold brew“ čaj, který se louhuje ve studené vodě a nabízí jemnou osvěžující chuť. Kromě čaje mohou návštěvníci obdivovat i historii Monte Verita, která byla domovem alternativní komunity před více než sto lety. Tato komunita, známá jako Republika bezdomovců, přitahovala filozofy, umělce a revolucionáře, včetně Lenina a Trockého.

Tato jediná čajová plantáž v Evropě nabízí nejen jedinečný čaj, ale také bohatou historii a kulturní zážitek, který stojí za návštěvu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/svycarsko-caj-cajova-plantaz-ascona-ticino-locarn-hora-pravdy.A180719_102501_kolem-sveta_hig

Poslední aktualizace:  16. července 2024

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky