Jediné přírodní jezero na Sicílii vysychá. Ostrov se potýká s extrémním suchem

Adam Valový
17. července 2024
3 minuty čtení

Sicílii vnímáme jako ostrov plný slunce a bohaté historie. Nyní čelí hrozivé realitě: jeho jediné přírodní jezero Pergusa dramaticky vysychá a hrozí, že se promění v poušť. Tato katastrofa je jen dalším alarmujícím příznakem extrémního sucha, které sužuje ostrov a jeho obyvatele.

Už několik měsíců trpí Sicílie podprůměrnými srážkami. Italská vláda musela kvůli krizi, která zničila úrodu a vysušila pastviny, vyhlásit stav nouze. Situace je tak vážná, že řada měst musela zavést příděly vody.

Jezero Pergusa bylo kdysi oázou klidu a útočištěm pro stěhovavé ptáky. Postupem času se však zmenšilo na pouhou louži. Vědci varují, že pokud se jezero nevrátí na svou normální hladinu, hrozí trvalé poškození biodiverzity v okolí.

Sucho ale nesužuje jen jezero. Zemědělci v centrálních oblastech ostrova se zoufale snaží doplnit zásoby vody v nádržích, které vysychají nebo fungují na nízké úrovni. Ovocné plodiny, jako jsou broskve a olivy, jsou v ohrožení a hrozí, že nebude úroda. Chovatelé hospodářských zvířat čelí nedostatku vody pro své stáda a někteří jsou nuceni zvířata porážet.

Situace na Sicílii je varovným příkladem toho, jak může klimatická změna ovlivnit životní prostředí a lidský život. Vysoké teploty a slabé srážky, které sužují ostrov, jsou jen předzvěstí toho, co nás čeká v budoucnu. Je nutné urychleně jednat a přijmout opatření k boji proti klimatickým změnám, než bude pozdě.

Sicílie není jediným místem v Evropě, které postihuje enormní sucho. V posledních letech se s podobnými problémy potýkaly i ​​jiné země, jako je Francie a Španělsko. Oblast Středomoří je obzvláště zranitelná – průměrná teplota je o 1,5 °C vyšší než před 150 lety.

Jezero Pergusa se stává symbolem zkázy, kterou s sebou přináší změna klimatu. Jeho vysychání je alarmujícím signálem, který by nás měl všechny probudit k realitě a donutit nás jednat. Měli bychom udělat vše pro to, abychom ochránili naši planetu a zajistili udržitelnou budoucnost pro nás i pro příští generace.

Zdroj: https://www.reuters.com/business/environment/sicilys-only-natural-lake-drying-up-island-grapples-with-drought-2024-07-08/

Kategorie:

Cestování, Evropa, Itálie,

Poslední aktualizace:  17. července 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky