Tisíce letů uzemněny, pohřby a narozeniny zrušeny: Globální výpadek počítačů způsobuje chaos

Adam Valový
20. července 2024
3 minuty čtení

V pátek 19. července byl USA byl zrušen rekordní počet letů, protože celosvětová technická katastrofa zasáhla vládní úřady a podniky. Uvízly tisíce cestujících, zrušily se lékařské zákroky a v neposlední řadě byl narušen provoz tísňových linek.

Chaos propukl, když aktualizace softwaru pro systémy Windows způsobila rozsáhlé selhání. Za chybu nese odpovědnost společnost CrowdStrike, která má se zabývá kybernetickou bezpečností a má mezi klienty i Microsoft. Vedení uvedlo, že se jedná o „technickou závadu“, nikoli o hackerský útok.

Letiště ochromena

Dopad výpadku byl drtivý. Více než 3 000 letů do, z a v USA bylo zrušeno a další tisíce zpožděny. Letiště v Charlotte Douglas v Severní Karolíně varovalo cestující, aby se tam bez potvrzeného letu nevydávali. V Atlantě, na nejrušnějším letišti světa, zmatení cestující zoufale hledali způsob, jak se dostat na důležité události.

„Zítra odpoledne mám pohřeb,“ řekl Ty Kelley, který uvízl na mezinárodním letišti Hartsfield-Jackson v Atlantě, kde bylo ráno zrušeno nejvíce letů. „A v neděli mám oslavu padesátých narozenin své sestry.“ Kelleymu však stále není jasné, zda se na tyto události vůbec dostane: „Je to naprostý chaos. Je to frustrující. Nikdy jsem nic takového nezažila.“

Záchranné služby také ochromeny

Výpadek zasáhl i důležité služby. V některých oblastech USA nemohli lidé volat tísňovou linku 911. Lékařské zákroky musely být odloženy a někteří pacienti s akutními problémy čelili zpožděním v péči.

Společnosti bojují s obnovením provozu

Ruční restartování systémů je zdlouhavý a náročný proces, a proto se firmy z výpadku zotavují pomalu. Společnost CrowdStrike i Microsoft pracují na řešení problému a poskytují technické pokyny a podporu postiženým klientům. Návrat do normálu může trvat několik dní.

Skupina soukromého sektoru a vládních agentur, včetně Agentury pro kybernetickou bezpečnost a infrastrukturní bezpečnost, usilovně pracuje na nalezení řešení globálního výpadku.

Dopady budou dalekosáhlé

Celkový dopad této technické katastrofy se teprve ukáže. Je však nadmíru jasné, že způsobila značné narušení a ztráty pro jednotlivce i podniky po celém světě. Tato událost zdůrazňuje závislost moderní společnosti na technologii a nutnost robustních systémů kybernetické bezpečnosti pro ochranu před podobnými událostmi v budoucnu.

Zdroj: https://edition.cnn.com/2024/07/19/business/delta-american-airlines-flights-outage-intl-hnk/index.html

Kategorie:

Cestování, Zajímavosti,

Poslední aktualizace:  20. července 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky