V Římě si dejte pozor. Italskou metropoli sužují kapsářské gangy, vykradači aut a podvodníci

Adam Valový
7. srpna 2024
5 minut čtení

Návštěva Říma je jistě nezapomenutelná. Vždyť jde o jednu z nejoblíbenějších turistických destinací na světě. Jenomže všechny ty nezapomenutelné zážitky nemusí být zrovna pozitivní – turisté by se měli mít na pozoru a brát v úvahu určitá rizika. Starobylé město totiž čelí rostoucí míře kriminality, což pro návštěvníka znamená vysokou pravděpodobnost, že se během návštěvy stane obětí zločinu. O konkrétních rizicích se pro deník Blesk Zprávy rozpovídala česká konzulka v Římě Adéla Verner Sýkorová. 

Kapsáři a organizované Gangy

Kriminalita se v Římě koncentruje především do turistických oblastí, kde se pohybuje nejvíce lidí. Kapsáři a organizované gangy, které na turisty cílí, operují především v blízkosti nejznámějších památek, jako jsou Koloseum, Vatikán nebo Španělské schody. Využívají přitom různé taktiky, aby odvedli pozornost obětí a zmocnili se jejich osobních věcí. Mezi běžné metody patří například zinscenované tlačenice v davu, kdy kapsáři využívají chaos k nenápadnému sebrání peněženek a jiných cenností. Další oblíbenou metodou je předstírání nemocí – například nevolnosti, kdy turista instinktivně začne ustupovat, což umožní kapsářům zasáhnout.

pixabay / wal_172619

Vykradená auta i celé karavany

Potenciální riziko však nepředstavují pouze kapsáři. Stále častější jsou také případy vykrádání aut, ke kterým dochází zejména v turisticky frekventovaných oblastech, jako je například město Ostia poblíž římského letiště Fiumicino. To je doslova terčem zlodějů. Ti se nezastaví ani před krádežemi celých vozidel, a to včetně nápadných karavanů, které dokáží odcizit během krátké chvilky. Alarmující je, že k vykrádání automobilů dochází i na místech, kde by turisté očekávali větší bezpečnost – tedy na parkovištích před hotely či obchody. Turisté by proto měli zvážit, kde své auto zaparkují, a rozhodně uvnitř nenechávat žádné cennosti.

Podvody s ubytováním a vstupenkami

Turisté mohou v Římě narazit i na podvody s ubytováním a vstupenkami na památky. Rizikové může být ubytování nabízené prostřednictvím platforem jako Airbnb – zde se v poslední době množí falešné inzeráty. Zloději vybírají zálohy za neexistující ubytování, a poté se zcela stáhnou z dohledu. Tento problém postihuje především studenty, kteří přijíždějí na delší dobu, ale může se stát i běžným turistům. Podvody se vstupenkami činnost. Přesto je důležité nakupovat vstupenky pouze z oficiálních zdrojů.

S Italskou policií to nebývá jednoduché

V případě, že se turista stane obětí zločinu, může narazit na další komplikace, a to – paradoxně – při kontaktu s místní policií. Stanice carabinieri v Římě bývají často přeplněné a čekací doby mohou být velmi dlouhé. Další překážku pak představuje jazyková bariéra. Zdaleka ne všechny stanice mají personál hovořící anglicky, což může řešení případu výrazně zkomplikovat. A zatímco v jiných zemích je běžné, že policie přijede na místo činu, v Itálii je tento postup spíše výjimkou. Turista musí osobně navštívit policejní stanici a případ nahlásit. Šance na navrácení odcizených věcí je přitom velmi malá, a i pokud se podaří ukradené auto či karavan najít, často jsou v nepoužitelném stavu.

pixabay / EBSG1879

Jak může pomoct český konzulát?

Pokud se turisté ocitnou v situaci, kdy italská policie není schopna efektivně pomoci, mohou se obrátit na český konzulát v Římě. Pravomoci konzulátu jsou bohužel omezené, a jeho možnosti zasahovat do činnosti místní policie zrovna tak. Konzulát sice může poskytnout podporu a rady, ale v případě ztráty či krádeže cenností často zůstává pouze na turistech, jak se s danou situací vypořádají.

Zvláštní pravidla a rizikové zóny

Turisté by se také měli obeznámit se zvláštními pravidly, která platí pro některé části Říma. Řeč je především o ZTL zónách, což jsou oblasti s omezeným přístupem pro vozidla. Vjezd do těchto zón je povolen pouze na základě speciálního povolení, a právě pokuty za porušení patří k vůbec nejčastějším. Kromě toho však v Říme existují i čtvrti, do kterých se turistům nedoporučuje vstupovat ani se tam ubytovávat. Jedná se zejména o oblasti Tor Bella Monaca, Basilio, Centocelle, Trullo, Corviale a Esquilino. Obecně zde panuje vyšší kriminalita a není zde tak bezpečno jako v jiných městských čtvrtích.

Pobyt v Říme si samozřejmě lze užít plnými doušky rizikům navzdory. Stačí se mít na pozoru a situaci nebagatelizovat.

Zdroj: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/787017/italii-tizi-naval-turistu-nova-omezeni-i-zdrazeni-v-benatkach-chteji-omezit-pocetne-zajezdy.html

Kategorie:

Cestování, Evropa, Itálie,

Poslední aktualizace:  8. srpna 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky