Brit vyřezával iniciály svých dcer do 2000 let starého domu v Pompejích. Hrozí mu vysoká pokuta i vězení

Adam Valový
10. srpna 2024
4 minuty čtení

Pompeje patří mezi z nejznámější archeologická naleziště na světě a můžeme na ně pohlížet jako na fascinující okno do života starověkých Římanů. Perfektně zachovalé ulice a stále stojící domy poskytují jedinečnou příležitost k tomu, abychom poznali, jak lidé žili před téměř 2 000 lety. Návštěva tohoto starověkého města, které jakoby zamrzlo v čase, když jej v roce 79 n. l. zakryla erupce Vesuvu, je pro mnoho turistů zážitkem na celý život. I tak se ale najdou jedinci, kteří se místo obdivování unikátní historické památky rozhodnou zanechat na místě své vlastní, často destruktivní, stopy.

Svým neomluvitelným činem si bohužel v posledních dnech vysloužil pozornost domácích i světových médií jeden britský turista. Byl totiž přistižen při vyřezávání iniciál do stěny jednoho z domů v Pompejích. Tento 37letý muž, jehož jméno nebylo zveřejněno, se rozhodl, že pouhé vzpomínky na návštěvu nejsou dostatečné, a zanechal na místě trvalý otisk své přítomnosti. Tupým předmětem vyryl do zdi Dům vestálek pět nápisů, včetně iniciál „JW LMW MW“ a datumu „MYLAW 07/08/24“.

Rychlá reakce zaměstnanců

Fotografie poškození ukazují nápisy vyryté do omítky vedle vchodových dveří, které byly před téměř 2 000 lety vyzdobeny červenou freskou. Tento čin vyvolal okamžitou reakci ze strany zaměstnanců archeologického parku, kteří si poškození všimli a přivolali policii. Podle italské tiskové agentury ANSA se muž omluvil a tvrdil, že napsal iniciály sebe a svých dvou dcer, aby zanechal znamení jejich návštěvy.

Problémoví turisté na denním pořádku

Tento incident však není zdaleka ojedinělý. Pompeje, stejně jako mnoho dalších italských kulturních památek, jsou často terčem neuctivého chování turistů, kteří ničí a poškozují to, co by mělo být chráněno a zachováno pro budoucí generace. Například v roce 2022 se po starobylých Pompejích proháněl australský turista na mopedu. Někteří lidé zkrátka nedokáží ocenit křehkou krásu a historickou hodnotu těchto míst.

pixabay / yorick77

Právní důsledky a ochrana kulturního dědictví

Ředitel Pompejí Gabriel Zuchtriegel již dříve uvedl, že turisté, kteří ničí kulturní dědictví, budou muset za obnovu poškozených částí zaplatit . V případě britského turisty byl případ předán místnímu soudu v Torre Annunziatě, kde je muž obviněn z „poškozování uměleckého dědictví“. Tento trestní čin může být potrestán pokutou ve výši 20 000 až 60 000 eur a případně i vězením až na pět let. Italské zákony byly v tomto směru zpřísněny v lednu, kdy byla zavedena přísnější opatření pro ochranu kulturního a krajinného dědictví.

Křehkost italského kulturního dědictví

Itálie je zemí, jejíž hlavní turistické atrakce jsou často zaměřeny na umění nebo archeologii. Tato místa jsou díky své povaze velmi křehká a citlivá na jakékoliv poškození. Každý nešetrný zásah do jejich struktury může mít nevratné důsledky, a to nejen z hlediska fyzického poškození, ale také z hlediska ztráty historické hodnoty. Pompeje jsou výjimečné tím, že nabízí jedinečný pohled na život v antickém světě. Každý detail, každá freska a každý dům vypráví příběh dávných obyvatel tohoto města. Jakýkoli zásah do této křehké mozaiky znamená nenapravitelnou ztrátu nejen pro Itálii, ale pro celé lidstvo.

Pompeje jsou unikátním místem, které jako kdyby opravdu zamrzlo v čase. Už jen proto si zaslouží mnohem větší respekt a ochranu. Každý návštěvník by si měl uvědomit, že má jedinečnou příležitost nakouknout minulosti a podívat se na svět tak, jak vypadal před dvěma tisíci lety. Ničit tento odkaz je nejen neuctivé, ale také neodpustitelné. Itálie a její kulturní dědictví patří mezi nejcennější na světě a každý, kdo její krásy navštíví, by měl projevit respekt. a odpovědnost.

Zdroj: https://edition.cnn.com/2024/08/09/travel/tourist-caught-carving-initials-pompeii/index.html

Kategorie:

Evropa, Itálie,

Poslední aktualizace:  10. srpna 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky