Co se děje s Jadranem? Teplota i salinita moře rostou

Adam Valový
27. září 2024
5 minut čtení

Jaderské moře každoročně přitahuje návštěvníky z celého světa svou oslnivou krásou a bohatou biodiverzitou. Málokdo si však uvědomuje, že prochází alarmujícími změnami. Teplota mořské vody se zvyšuje a obsah soli v ní roste. Tyto změny nejsou omezeny pouze na povrchové vrstvy, ale zasahují i do hlubších částí moře. Tento proces je však součástí širšího globálního fenoménu, kdy se všechna světová moře a oceány oteplují a stávají se slanějšími.

Oteplování mořských vod je pro biodiverzitu hrozbou

Natalija Dunić z Institutu oceánografie a rybářství ve Splitu varuje, že do konce tohoto století bychom mohli být svědky zvýšení teploty Jaderského moře až o tři stupně Celsia. Toto zvýšení teploty není jen teoretickou projekcí, ale skutečností, kterou vědci pozorují již nyní, přičemž teploty v hlubokých vrstvách moře po celém světě rostou již deset let. Vzestup teploty na hladině má přímý vliv na celý mořský ekosystém, který je na změny teploty mimořádně citlivý. Zvýšení teploty moře o několik stupňů může mít dalekosáhlé důsledky pro mořský život, od změn v distribuci druhů až po narušení potravního řetězce.

pixabay / rperucho

Zvýšená salinita jako skrytá hrozba

Problémem není pouze oteplování, ale také nárůst slanosti. Tento jev je obzvláště patrný v případech, kdy se moře setkává s řekami. Příkladem je oblast řeky Neretvy, kde vědci zkoumali pronikání mořské vody do vnitrozemí. Dunić uvádí, že v rámci tohoto výzkumu byla zjištěna slaná voda až ve městě Metković, což je výrazně dále od ústí řeky, než bylo dříve obvyklé. Tento jev má potenciál výrazně ovlivnit zemědělství v deltě Neretvy, což je jedna z nejúrodnějších oblastí Chorvatska. Zvýšená slanost půdy a vody může způsobit snížení zemědělské produkce a ohrozit potravinovou bezpečnost regionu.

Globální klimatické změny budou mít na Jaderské moře dopad

Změny v Jaderském moři nejsou izolovaným jevem, ale jsou součástí globálního oteplování a změny klimatu. Oteplování moří a oceánů má za následek nejen nárůst teploty vody, ale také změny v její chemii, což vede ke zvýšení slanosti. Tento fenomén má přímý dopad na mořské ekosystémy, které jsou citlivé na jakékoli změny v prostředí. V Jaderském moři se již projevují negativní důsledky těchto změn, které mohou vést k poklesu biologické rozmanitosti a změnám v ekosystémech.

Skleníkové plyny jsou jednou z příčin zvyšování hladiny moří

Mezi hlavní příčiny, které přispívají k oteplování moří a oceánů, patří zvýšená koncentrace skleníkových plynů v atmosféře. Ty způsobují zachycování tepla v atmosféře, což vede k oteplování povrchu Země a moří. Zvýšení teploty moře má mnoho nepřímých dopadů, například na tání ledovců, které přispívá k zvyšování hladiny moří. V případě Jaderského moře může tento fenomén vést ke zvýšené erozi pobřeží a ztrátě cenných přírodních ekosystémů.

pixabay / alexman89

Zemědělství v ohrožení – jako v případě řeky Neretvy

Dalším problémem spojeným se změnami v Jaderském moři je zvýšená slanost. Tento jev je způsoben několika faktory – včetně změn v hydrologickém cyklu, kdy dochází ke snížení přítoku sladké vody z řek do moře. Tento jev může být umocněn změnami v srážkových vzorcích a zvýšeným odpařováním v důsledku vyšších teplot. Zvýšená slanost může mít negativní dopad na mořské druhy, které jsou citlivé na změny salinity, a může také ovlivnit distribuci těchto druhů v rámci mořského ekosystému.

Dokáže se Chorvatsko přizpůsobit novým podmínkám?

Vzhledem k těmto změnám je nezbytné, aby se Chorvatsko a další země kolem Jaderského moře připravily na přizpůsobení se novým podmínkám. Ty zahrnují nejen monitorování změn v moři, ale také hledání způsobů, jak minimalizovat jejich dopad na ekosystémy a ekonomiku. Vědci jako Natalija Dunić již nyní varují před nutností přizpůsobit se těmto změnám a hledat řešení, která mohou zmírnit negativní dopady oteplování a zvýšené slanosti Jaderského moře.

Budoucnost Jaderského moře je nejistá

Pokud nebudou přijata opatření na zmírnění změn klimatu a přizpůsobení se novým podmínkám, může být moře, které je dnes synonymem pro krásu a biologickou rozmanitost, nenávratně poškozeno. Pro Chorvatsko, které je na svém moři a jeho ekosystémech ekonomicky závislé, je naléhavě nutné jednat.

Zdroj: https://www.argophilia.com/news/adriatic-sea/235754/, https://www.researchgate.net/profile/Natalija-Dunic

Kategorie:

Chorvatsko, Evropa,

Poslední aktualizace:  27. září 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky