Chorvatsko vyděsilo zemětřesení. Epicentrum bylo na Krku

Adam Valový
13. srpna 2024
2 minuty čtení

Chorvatsko zažilo v úterý ráno otřesy, které vyděsily mnoho místních obyvatel i turistů. Zemětřesení o síle 4.0 stupně Richterovy škály zasáhlo severní část země a způsobilo paniku a obavy.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo 12 kilometrů jižně od města Prelog, přibližně 70 kilometrů od Záhřebu. Otřesy byly cítit napříč téměř celým středním Chorvatskem. Seismologická služba Chorvatské republiky zaznamenala zemětřesení 13. srpna 2024 v 8:43 ráno a epicentrum bylo lokalizováno 17 kilometrů severně od města Križevci. Otřesy s magnitudou 4.0 na Richterově škále a odhadovanou intenzitou V. stupně EMS tak zasáhly širokou oblast severního Chorvatska.

Evropsko-středomořské seizmologické centrum (EMSC) původně uvedlo, že síla zemětřesení vystoupala na 4.7 stupně Richterovy škály, avšak toto hodnocení bylo později opraveno na 4.1 a následně na 3.9. Chorvatští seismologové nakonec potvrdili, že zemětřesení mělo sílu 4.0 stupně.

Zemětřesení škody nezpůsobilo, lidé přesto panikařili

Událost vyvolala mezi obyvateli vlnu reakcí. Mnozí sdíleli své zkušenosti na různých sociálních platformách. Někteří popsali, jak se třásly celé domy, zatímco další mluvili o tom, jak silně otřesy pocítili. když se zrovna nacházeli venku. Obvzlášť intenzivní otřesy pak byly cítit v Ludbregu a Koprivnici – někteří uvedli, že se jejich domy třásly až do základů. „Bylo to hrozné, ozval se řev a celý dům se otřásl,“ popisovali lidé své zážitky.

Zatímco otřesy nezpůsobily žádné vážnější škody, událost připomněla obyvatelům i návštěvníkům Chorvatska, že přírodní katastrofy mohou udeřit kdykoliv a kdekoli. Zemětřesení v tomto regionu není neobvyklé, avšak každé silnější otřesy pochopitelně posilují obavy z budoucnosti.

Zemětřesení v Chorvatsku bývá devastující jen zřídka, ale každá taková událost slouží jako varování před nepředvídatelností přírodních sil. Seismologové a odborníci na krizové řízení nyní pracují na tom, aby posílili připravenost regionu na podobné události v budoucnu.

Zdroj: https://www.croatiaweek.com/magnitude-4-0-earthquake-hits-northern-croatia/

Kategorie:

Chorvatsko, Evropa,

Poslední aktualizace:  13. srpna 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky