V Japonsku uzavřeli letiště a zrušili lety. Důvod? Ztracené nůžky a obava z terorismu

Adam Valový
22. srpna 2024
4 minuty čtení

Nedávný incident na jednom z nejvytíženějších japonských letišť ukazuje, jak může i zdánlivá banalita nastartovat velký chaos. Na letišti Nový Čitose, které obsluhuje oblast Sapporo na severním ostrově Hokkaido, byla nedávno zastavena doprava kvůli zmizelým nůžkám. Ty byly původně používány v jednom z obchodů v čekací zóně pro odlety na vnitrostátní lety. Když se ztratily, začalo několik hodin trvající bezpečnostní pátrání. To mělo dalekosáhlé následky.

Letiště ochromil strach z teroristického útoku

Obavy, že by nůžky mohly skončit v rukou potenciálního teroristy, který by je mohl využít jako zbraň na palubě letadla, přiměly letištní personál k rozsáhlým opatřením. Výsledek? Zrušení 36 letů dne 17. srpna a zpoždění dalších 201 letů. Ačkoli se nakonec nůžky podařilo najít a provoz na letišti mohl být obnoven, dopad na cestující byl značný.

Na vině je nedotažený interní systém

Letištní operátoři později vydali prohlášení, ve kterém uznali, že incident vznikl kvůli nedostatečným systémům správného používání, skladování a správy nástrojů ze strany uživatelů obchodů. Zároveň slíbili důkladné vyšetření případu, aby se zabránilo tomu, že se podobná situace zase brzy zopakuje. Zmínili také, že nebezpečí daného incidentu spočívá v potenciální hrozbě únosu či teroristického útoku – a zdůraznili nezbytné zlepšení stávajících bezpečnostních opatření.

Oblíbená kapela nestihla vystoupení

Mezi cestujícími, kteří byli tímto bezpečnostním incidentem postiženi, byla i japonská rocková kapela 9mm Parabellum Bullet. Hudebníci se kvůli zrušení letu nedostali na své vystoupení na každoročním hudebním festivalu Rising Sun v Hokkaidu. Kapela ve svém prohlášení uvedla, že bude požadovat náhradu, zatímco samotný festival oznámil, že vrácení peněz za vstupenky neplánuje.

Lidé si stěžovali, ale také chválili zodpovědný přístup

Na sociálních sítích se začaly objevovat rozličné reakce. Mnozí cestující vyjadřovali svou frustraci a rozhořčení. Jeden uživatel na síti X napsal: „Chtělo se mi brečet, protože můj zrušili kvůli někomu, kdo ztratil nůžky.“ Další uvedl: „Kvůli tomuto incidentu byl zrušen můj let a mé dlouho očekávané setkání s rodinou bylo kratší. Je to velké zklamání.“

Na druhou stranu však někteří cestující ocenili důsledná opatření letiště. Jeden uživatel na X napsal: „Jsem vděčný, že jako pasažér se mohu spolehnout na taková důkladná opatření k zajištění bezpečnosti.“

V kiaždém případě tento incident připomíná, že bezpečnost na letištích stále patří mezi nejdůležitější aspekty cestování. Přestože se nůžky nakonec našly a žádná skutečná hrozba neexistovala, letiště musí být připravena na jakýkoli scénář. Situace, kdy jediný ztracený předmět dokáže zastavit chod letiště, se sice jeví jako absurdní, ale ve skutečnosti jen ilustruje potřebu neustálého zdokonalování bezpečnostních opatření a systémů – letiště by mělo zapracovat na tom, aby podobné incidenty v budoucnosti neohrožovaly cestující a nezpůsobovaly chaos.

Zdroj: https://edition.cnn.com/2024/08/20/travel/new-chitose-airport-japan-missing-scissors-intl-hnk/index.html

Kategorie:

Asie, Cestování, Japonsko,

Poslední aktualizace:  22. srpna 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky