Londýnské oko: Symbol moderního Londýna a magnet pro turisty

Adam Valový
22. září 2024
7 minut čtení

Londýnské oko, známé také jako Kolo tisíciletí (Millennium Wheel), je jednou z nejznámějších moderních ikon Londýna a neodmyslitelnou součástí panoramatu tohoto města. Se svou výškou 135 metrů a průměrem kola 120 metrů bylo při svém otevření v roce 2000 nejvyšším vyhlídkovým kolem na světě. I když jej dnes překonávají vyšší stavby po celém světě, Londýnské oko si stále zachovává svůj status nejvyššího konzolového vyhlídkového kola v Evropě. Fascinující monument každoročně přiláká více než tři miliony návštěvníků a právem se chlubí titulem nejpopulárnější placené turistické atrakce ve Velké Británii.

Původ a stavba

Myšlenka stavby Londýnského oka vznikla na konci 90. let 20. století jako součást oslav příchodu nového tisíciletí. Za návrhem stojí manželský architektonický pár Julia Barfield a David Marks z Marks Barfield Architects, kteří přišli s revolučním konceptem konzolového vyhlídkového kola. Jejich návrh byl odvážný a novátorský. Kombinoval moderní technologii s elegantním designem, který se rychle stal jedním z nejvýraznějších symbolů moderního Londýna.

Stavba samotného kola byla mezinárodním projektem, na kterém se podílely firmy z různých evropských zemí. Hlavní ocelové komponenty byly vyrobeny v Nizozemsku, kabely pocházely z Itálie, ložiska z Německa, vřeteno a náboj byly odlévány v České republice a kabiny byly vyrobeny francouzskou firmou Poma. Celý projekt provázela složitá logistika, kdy se jednotlivé části dopravovaly na místo montáže po řece Temži. Kolo bylo sestaveno ve vodorovné poloze na pilířích v řece, a poté pomalu zvedáno do svislé polohy pomocí speciálního hydraulického systému.

pixabay / itmlux

Otevření a první roky provozu

Londýnské oko bylo slavnostně otevřeno 31. prosince 1999 tehdejším britským premiérem Tonym Blairem jako symbol nového tisíciletí. Pro veřejnost však bylo otevřeno až 9. března 2000, protože technické problémy jedné z kabin zabránily okamžitému spuštění. Původně bylo plánováno jako dočasná atrakce s pětiletou provozní licencí, ale díky obrovskému úspěchu se jeho provoz stal trvalým.

Od svého otevření prošlo Londýnské oko několika změnami a modernizacemi. V roce 2006 byla instalována nová LED osvětlení, která umožnila digitální ovládání osvětlení a barevných efektů. Roku 2009 začala první fáze renovace kabin, kdy byly postupně demontovány a modernizovány. V roce 2020, u příležitosti 20. výročí, byla některá kabiny přeměněna na tematické zážitky, včetně „londýnské hospody“ nebo „west end theatre podu“.

Kabiny a technologie

Jedním z nejzajímavějších aspektů Londýnského oka jsou jeho kabiny. Kolo má 32 uzavřených, klimatizovaných kabin, které jsou připevněny k vnějšímu okraji kola. Každá kabina je navržena tak, aby poskytovala 360stupňový výhled na město a umožňovala volný pohyb návštěvníků uvnitř. S kapacitou až 25 osob je každá kabina prostorná a pohodlná. Zajímavostí je, že kabiny jsou číslovány od 1 do 33, avšak číslo 13 bylo vynecháno kvůli pověrám.

Rotace kola je pomalá – rychlost činí přibližně 26 centimetrů za sekundu, což znamená, že jedna otočka trvá zhruba 30 minut. Tento pomalý pohyb umožňuje návštěvníkům nasedat a vysedat, aniž by bylo nutné kolo zastavovat, což je jedním z důvodů, proč má kolo tak vysokou přepravní kapacitu – až 1600 pasažérů za hodinu.

Poloha a význam pro Londýn

Londýnské oko se nachází na jižním břehu řeky Temže, mezi Westminsterským mostem a Hungerfordským mostem, vedle historické budovy County Hall a blízko nákupní a kulturní oblasti South Bank. Tato oblast je jednou z nejživějších částí Londýna, a díky blízkosti atrakcí jako je Big Ben, Westminsterský palác a Národní galerie, se stala vyhledávaným cílem turistů z celého světa.

Pozice Londýnského oka uprostřed města poskytuje návštěvníkům jedinečný výhled na všechny ikonické památky Londýna. Vytváří moderní kontrast k historickým budovám v okolí a je skvělým příkladem toho, jak může moderní architektura harmonicky koexistovat s historickými památkami.

pixabay / itmlux

Vlastnictví a značka

Od svého vzniku prošlo Londýnské oko několika změnami ve vlastnictví a značce. Původními vlastníky byli architekti Marks Barfield, společnost Tussauds Group a British Airways. Postupně však Tussauds Group vykoupila podíly ostatních vlastníků a stala se jediným vlastníkem. V roce 2007 se Tussauds Group sloučila s Merlin Entertainments a od té doby patří Londýnské oko pod tuto společnost. Během let změnila atrakce několik sponzorů, včetně EDF Energy, Coca-Coly a nejnověji lastminute.com.

Londýnské oko v populární kultuře

Londýnské oko se nestalo „jen“ známou turistickou atrakcí, ale také ikonou, která se pravidelně objevuje v populární kultuře. Vidět ho můžeme ve filmech, televizních pořadech, hudebních videích a dalších médiích. Jeho futuristický vzhled a strategická poloha ho činí ideálním symbolem moderního Londýna, ať už je zobrazen v romantických filmech, akčních scénách nebo jako pozadí důležitých událostí.

Finanční a právní spory

V roce 2005 se Londýnské oko dostalo do centra pozornosti kvůli finančnímu sporu mezi provozovateli a South Bank Centre – majiteli části pozemků, na kterých kolo stojí. Spor se týkal nájemného, které South Bank Centre požadovalo zvýšit z původních 64 000 liber ročně na 2,5 milionu liber. Tento požadavek byl považován za nepřijatelný a vedl k několika právním bitvám. Nakonec bylo dosaženo dohody a Londýnské oko získalo dlouhodobou nájemní smlouvu, což zajistilo jeho setrvání na stávajícím místě.

Symbol Londýna a jeho význam

Sir Richard Rogers (významný architekt a nositel Pritzkerovy ceny) jednou prohlásil, že Londýnské oko udělalo pro Londýn to, co Eiffelova věž pro Paříž – stalo se symbolem města, který dává lidem možnost vidět Londýn z nové perspektivy. Oko je nejen turistickou atrakcí, ale také místem, kde se lidé mohou zamyslet nad krásou a rozmanitostí Londýna, a to z výšky, kterou dříve mohli zažít jen málokdo.

Londýnské oko je zkrátka a dobře více než jen další velké vyhlídkové kolo. Je to symbol moderního Londýna, který spojuje historii a budoucnost města v jednom nádherném architektonickém díle. Jeho impozantní výška, sofistikovaná technologie a strategická poloha z něj činí jednu z nejvyhledávanějších atrakcí v Londýně. Ať už ho navštívíte během dne, kdy nabízí jasný výhled na všechny významné památky, nebo v noci, kdy je osvětleno a zrcadlí se v Temži, Londýnské oko je zážitkem, který si každý návštěvník města bude pamatovat.

Zdroj: https://goenglish.fr/fr/blog/post/119-the-london-eye-not-just-a-giant-wheel.html, https://www.letmeshowyoulondon.com/everything-you-need-to-know-about-the-london-eye/

Poslední aktualizace:  22. září 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky