Ve Francii si telefon bez dokladů nekoupíte. Neprodají vám ho ani s předplacenou kartou

Adam Valový
17. září 2024
4 minuty čtení

Pokud plánujete pobývat ve Francii a rádi byste si zde pořídili mobilní telefon, připravte se na odlišné podmínky, než na jaké jste zvyklí z Česka. Francouzský trh s mobilními telefony a širokopásmovým internetem je plný různorodých akčních nabídek a balíčků, což zní lákavě. Ovšem nákup nového telefonu v této zemi není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Jedním z hlavních rozdílů, který vás může překvapit, je povinnost prokázat svou totožnost – a to i v případě, že si chcete koupit telefon s předplacenou kartou.

Bez dokladů si u prodejců ani neškrtnete

Ve Francii je koupě mobilního telefonu podmíněna předložením osobních dokladů. Bez platného dokladu totožnosti vám nový telefon obvykle neprodají, a týká se to jak smluvních telefonů, tak i telefonů na dobíjecí karty. Při nákupu budete muset předložit pas nebo řidičský průkaz a v některých případech také nájemní smlouvu nebo účet za energie, který slouží k ověření vaší adresy ve Francii. Tento krok je zákonným požadavkem, jelikož francouzská vláda vyžaduje, aby informace o uživatelích mobilních telefonů byly zaznamenány do státní databáze.

Hlavní francouzští operátoři

Mezi hlavní hráče na francouzském trhu patří France Télécom (Orange), SFR a Bouygues. Tyto společnosti mají obchody v mnoha městech a obchodních centrech a občas nabízí exkluzivní slevy, pokud si jejich služby objednáte online. Rozhodujete-li se mezi smluvním telefonem a telefonem na předplacenou kartu, vězte, že obě možnosti mají své výhody i nevýhody.

Co byste měli zvážit před nákupem?

Před samotným nákupem telefonu zvažte, jaký typ telefonu a tarif bude pro vaše účely nejlepší. Budete telefon používat hlavně k volání a posílání zpráv, nebo spíše občas? Budete telefonovat pouze ve Francii, nebo i do zahraničí? Jestliže cestujete po Francii ve dvou a potřebujete se často navzájem kontaktovat, můžete zvážit koupi dvou telefonů s předplacenými SIM kartami, které využijete nad rámec svých běžných telefonů.

Chystáte-li se ve Francii pobývat dlouhodoběji, například zde máte prázdninový dům, může být praktičtější koupit nový telefon s francouzskou SIM kartou. Vyhnete se tím nutnosti odemykání zahraničních telefonů a případných problému s kompatibilitou s francouzskými sítěmi.

Pozor na složitý trh

Francouzský trh s mobilními telefony je o něco složitější a dražší než v jiných zemích, proto se vyplatí důkladně prostudovat různé nabídky. Pokud nerozumíte tarifům nebo podmínkám, které vám prodejce nabízí, neváhejte se doptat na vše potřebné. Anebo se podívejte na internet, kde si můžete pomocí překladače přeložit jednotlivé nabídky.

Pozor na platnost dobíjecích kuponů

Pokud si zakoupíte telefon s předplacenou kartou, budete potřebovat kupovat dobíjecí kupóny, které jsou k dispozici v supermarketech, trafikách, bankomatech nebo přímo u poskytovatelů. Dávejte pozor na datum platnosti kreditů – některé kupóny platí jen jeden den, zatímco větší částky mají delší dobu platnosti.

Mějte na paměti, že v rámci Francie jsou příchozí hovory zdarma. Platíte pouze za hovory odchozí. Pokud jste cizinec a francouzština pro vás není snadná, můžete si telefon přepnout do anglického režimu, což usnadní jeho ovládání.

Zdroj: https://thegoodlifefrance.com/buying-a-mobile-phone-in-france/

Kategorie:

Cestování, Evropa, Francie,

Poslední aktualizace:  17. září 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky