Ve Francii můžete za volant od 14 let a bez řidičského průkazu. Voiturettes si také pořizují hříšníci, kteří o papíry přišli

Adam Valový
17. září 2024
5 minut čtení

Francie má pověst uvolněné a v mnoha ohledech originální země. A opravdu je to tak. Jednu zajímavou výjimku najdete i v pravidlech silničního provozu – v mnoha zemích by působila až absurdně. Většina řidičů ve Francii samozřejmě musí řidičský průkaz vlastnit, jinak by za volant usednout nemohli. Existuje však speciální kategorie vozidel, na která se tento požadavek nevztahuje. A co je ještě zajímavější? Řídit je mohou i děti od 14 let, a to dokonce bez jakéhokoliv řidičského oprávnění.

Voiturettes: mini auta bez nutnosti řidičského průkazu

Tato speciální kategorie vozidel je známá pod názvem „voiturettes“, což v překladu znamená „malá auta“. Voiturettes, nebo také lehké čtyřkolky, jsou skutečně miniaturní vozidla, která váží méně než 350 kg a jejich maximální rychlost nepřesahuje 45 km/h (28 mil za hodinu). Mnozí je přirovnávají ke „sklenicím od jogurtu (angl. pots of yoghurt) “ – kvůli jejich malé velikosti a omezené síle. Pokud si myslíte, že Mini je malé auto, počkejte, až uvidíte některé z těchto skutečných miniaut. Na francouzských venkovských cestách jsou poměrně běžným jevem.

Kvůli nízké rychlosti je provoz těchto vozidel omezen na menší silnice. Na dálnicích nebo rychlostních komunikacích je proto neuvidíte. Jejich největší výhodou však zůstává fakt, že na jejich řízení není potřeba mít řidičský průkaz, a to je ve srovnání s většinou ostatních evropských zemí unikátní.

Jak je to v České republice?

Auto od 15 let (tzv. mopedauto) je možné řídit už od patnácti let – ale pouze s řidičským oprávněním na malý motocykl (skupina A1). Tato vozidla spadají do kategorie lehkých motorových čtyřkolek, které mají maximální výkon 6 kW, omezenou rychlost na 45 km/h a pohotovostní hmotnost nepřesahující 425 kg.

Zákonné podmínky a využití voiturettes

Zákony ohledně těchto miniaut se ve Francii výrazně uvolnily v roce 1992, kdy byla voiturette oficiálně klasifikována jako vozidlo. A aby bylo vozidlo klasifikováno jako voiturette, musí splňovat několik podmínek:

  • Vážit méně než 350 kg prázdné nebo 200 kg s pasažéry.
  • Mít maximální rychlost 45 km/h.
  • Být vybaveno motorem s objemem do 50cc, což je ve srovnání s běžným autem skutečně zanedbatelný výkon.

Ve Francii jsou tato miniauta populární nejen mezi mladistvými, kteří chtějí zažít trochu svobody, ale také mezi staršími obyvateli venkova, kde je často využívají pro svižnou a jednoduchou přepravu. Zajímavé je, že někteří řidiči, kteří ztratili své řidičské oprávnění například kvůli alkoholu za volantem, volí právě voiturette jako způsob, jak se legálně vrátit na silnice.

Voiturettes pro mladé městské obyvatele

Dříve byla tato vozidla převážně využívána staršími lidmi v odlehlých venkovských oblastech, ale dnes se výrobci vozidel orientují na mladé městské obyvatele. Z voiturettes se tak stal módní trend a symbol městské mobility, která nevyžaduje závislost na veřejné dopravě. Modely jako Citroen Ami či Renault Twizy jsou skvělým příkladem moderních lehkých čtyřkolek zaměřených právě na mladou generaci. Oba tyto vozy jsou elektrické – a tedy ideální pro krátké jízdy po městě.

Microcars a jejich popularita ve světě

Voiturettes nejsou jediné oblíbené mikrovozy. Ve světě existuje několik dalších typů těchto miniaut. Například v Japonsku jsou známé „kei cars“, a údajně tvoří až třetinu všech nových prodejů aut. V USA je populární Smart Fortwo, který je určen pro dvě osoby, ale již vyžaduje řidičský průkaz.

Ve Velké Británii mohou mladiství již od 16 let řídit lehké čtyřkolky po absolvování základního výcviku na skútru a s provizorním řidičským průkazem. Přestože ve Velké Británii není popularita těchto vozů vysoká, například Citroen Ami zde byl uveden na trh v roce 2020 za cenu od 7 695 liber, přičemž řidič musí být starší 17 let a mít alespoň mopedový průkaz.

Voiturettes jsou bezesporu unikátní fenomén francouzské dopravy, který přináší svobodu nejen mladým lidem, ale také starším obyvatelům, kteří hledají jednoduchou a dostupnou možnost přepravy. Tyto vozy představují rozumné řešení pro každého, kdo nechce nebo nemůže získat řidičský průkaz – a zároveň chtějí zůstat mobilní. Ať už jde o stylovou jízdu po městě či praktickou volbu na venkově, voiturettes zůstávají součástí francouzských silnic a pravděpodobně jen tak nezmizí.

Zdroj: https://thegoodlifefrance.com/driving-in-france-without-a-license/

Kategorie:

Cestování, Evropa, Francie,

Poslední aktualizace:  17. září 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky