Znáte Dubravské jezero – největší umělou vodní plochu v Chorvatsku?

Adam Valový
26. září 2024
3 minuty čtení

Dubravské jezero, známé také jezero Dubrava, je jedinečná vodní plocha na řece Drávě. Administrativně se dělí mezi chorvatské župy Međimurje a Varaždin. Tato přehradní nádrž je součástí poslední ze tří hydroelektráren, které regulují a využívají Drávu na chorvatském území až k soutoku s řekou Mura. S rozlohou 17,1 km² se jedná o druhé největší jezero v Chorvatsku a zároveň o největší umělou vodní plochu v zemi.

Historie a význam Dubravského jezera

Dubravské jezero vzniklo v rámci výstavby hydroelektrárny HE Dubrava, která se dostala do širšího povědomí specifickými a velmi inovativními technologickými řešeními. Za zmínku stojí například použití jílo-betonových „visících“ stěn – opatření výrazně snížilo průsaky vody a zároveň snížilo stavební náklady. Dalším klíčovým aspektem byla výstavba nejvyšší přehradní hráze a nejkratšího odváděcího kanálu ve srovnání s ostatními vodními elektrárnami na řece Drávě. Přípravné práce na projektu začaly v září 1984 a elektrárna byla uvedena do provozu v březnu 1990, což bylo o devět měsíců dříve, než bylo původně plánováno.

Tato hydroelektrárna je důležitou součástí chorvatského energetického systému, a díky ní je Dubravské jezero nejenom technickým zázrakem, ale také ekologickým a rekreačním rájem.

Zdroj: YouTube / Shon Munik

Rybáři a dobrodruzi vítáni

Dubravské jezero je oblíbeným místem rybářů a milovníků přírody. Na severním pobřeží jezera se nachází město Prelog, které nabízí ideální zázemí pro návštěvníky. V blízkosti města se nachází marina a malé letiště, které je využíváno vyznavači závěsného létání. Toto místo je tudíž ideální pro každého, kdo chce prožít aktivní dovolenou v klidu přírody.

Ekologické zajištění a údržba

Přehrada má značný význam pro místní energetiku i ekologii, a proto nezbytné pravidelně provádět důkladnou údržbu. Každoroční údržba zahrnuje například snížení hladiny vody až o dva metry, což umožňuje kontrolu a opravy asfaltové výstelky hráze. Tento proces je prováděn postupně, aby se minimalizoval dopad na místní faunu, a to zejména rybí populaci. Práce jsou naplánovány s ohledem na meteorologické a hydrologické podmínky. Jedině tak lze zajistit optimální bezpečnost a ekologickou rovnováhu.

Dubravské jezero je skvělým příkladem toho, jak může člověk vytvořit něco krásného a zároveň užitečného. Kombinuje v sobě technický pokrok s krásou přírody – a stojí ji za to navštívit, ať už z důvodu klidného rybaření, dobrodružného létání na závěsném kluzáku nebo „jen“ pro dechberoucí pohled na rozlehlou vodní plochu. Dubravské jezero právem patří mezi skvosty chorvatské krajiny a láká nejen místní, ale i návštěvníky ze zahraničí.

Zdroj: https://www.croatiaweek.com/video-this-is-the-largest-artificial-lake-in-croatia/

Kategorie:

Cestování, Chorvatsko, Evropa,

Poslední aktualizace:  26. září 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky