Co se (ne)smí vozit přes hranice do Chorvatska?

Adam Valový
30. září 2024
4 minuty čtení

Dovolená v Chorvatsku je pro spoustu Čechů jasnou volbou. Ale přestože se jedná o poměrně blízký cíl, při překračování hranic mohou vyvstat otázky ohledně toho, co si lze legálně přivézt s sebou. Některá pravidla jsou poměrně přehledná, jiná však mohou být matoucí. V tomto článku vám přiblížíme, co je povoleno převážet – a co by mohlo způsobit problémy na hranicích.

Zboží ze zemí mimo EU

Pokud cestujete ze zemí mimo Evropskou unii (např. Bosna a Hercegovina, Srbsko, Černá Hora, Albánie), počítejte s určitými limity na hodnotu zboží, které si můžete přivézt. Letecká doprava má limit 430 EUR, pro ostatní druhy dopravy bylo stanoveno 300 EUR. A pokud je vám méně než 15 let, můžete dovézt zboží do hodnoty 150 EUR. Zboží z těchto zemí může zahrnovat nejen dárky a suvenýry, ale také potraviny, alkohol a tabák.

Země jako Švýcarsko, Norsko, Island nebo Andorra se řídí stejnými pravidly jako členské země EU, takže zde omezení na dovoz zboží neplatí.

Tabák a alkohol

Pokud si chcete do Chorvatska přivézt tabák nebo alkohol, záleží na tom, jakým způsobem cestujete. V případě leteccké dopravy je umožněno přepravit větší množství tabáku: až 200 cigaret, 100 doutníčků, 50 doutníků a 250 gramů tabáku na kouření. Cestující autem nebo vlakem pak musí počítat s omezením na 40 cigaret, 20 doutníčků, 10 doutníků a 50 gramů tabáku. Bez ohledu na způsob dopravy si každý cestující může přivézt 50 gramů zahřívaného tabáku, 10 ml e-liquidu a 50 gramů nových tabákových výrobků podle zákona o spotřebních daních.

Co se týče alkoholu, zde jsou pravidla jednotná: můžete si dovézt až 16 litrů piva, 4 litry vína, 2 litry alkoholu s obsahem pod 22 % alkoholu a 1 litr lihovin.

Větší množství za spotřební daň

Pokud jste ochotni zaplatit spotřební daň a je vám více než 17 let, můžete si s sebou přivézt až 800 cigaret, 400 doutníčků, 200 doutníků, 1 kg tabáku, 10 litrů lihovin, 90 litrů vína, 110 litrů piva a 100 ml e-liquidu. Jakékoliv množství nad tyto limity je zakázáno, a to i když vám nedělá problém zaplatit daň.

Maso, ryby, mléčné výrobky a další živočišné produkty

Při překračování hranic je třeba věnovat pozornost dovozu živočišných produktů. Je zakázáno přivážet jakékoli maso, mléčné výrobky či produkty obsahující tyto složky. Výjimkou jsou ryby – můžete si přivézt až 20 kg ryb, krevet, krabů nebo mušlí na osobu. Pokud máte chuť přivézt si med, vejce, šnečí maso nebo žabí stehýnka, limit je 2 kg na osobu.

Čerstvé ovoce a zelenina (s výjimkou brambor) jsou povoleny do množství 5 kg.

Další zboží (dětská výživa, krmivo pro zvířata, sladkosti)

Pokud přivážíte dětskou výživu nebo speciální dietní jídlo (včetně krmiva pro zvířata z lékařských důvodů), můžete si přivézt až 2 kg. Výrobky nesmí vyžadovat chlazení před otevřením.

Na sladkosti, jako jsou čokoláda nebo bonbóny, a na potravinové doplňky obsahující méně než 20 % zpracovaných živočišných produktů, žádná omezení nejsou.

Léky

Na osobní potřebu si můžete přivézt léky na dobu až jednoho měsíce, pokud jsou schváleny v zemi původu. U léků obsahujících narkotika je limit na pět dní a je nutné mít lékařskou dokumentaci.

Pokuty za pašování

Pokud se pokusíte pašovat zboží, můžete čelit pokutám až do výše 13 300 EUR. Výše pokuty závisí na druhu a množství pašovaného zboží. Například za dvě hlávky zelí můžete dostat pokutu 5,100 HRK, za tři dýně 3,500 HRK nebo za tři autobaterie 4,000 HRK.

Zdroj: https://total-croatia-news.com/lifestyle/croatian-border-5/

Kategorie:

Cestování, Chorvatsko, Evropa,

Poslední aktualizace:  30. září 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky