Vězeňská cela Ludgera Sylbarise na Martiniku: Když se ostrovem prohnala pyroklastická vlna, jako jeden z mála přežil

Adam Valový
30. září 2024
4 minuty čtení

Příběh Ludgera Sylbarise je tak neuvěřitelný, že by mohl působit jako smyšlený. Tento muž, jehož původní jméno znělo Louis-Auguste, se proslavil tím, že přežil jednu z nejničivějších sopečných erupcí v historii – výbuch sopky Mont Pelée na ostrově Martinik v roce 1902. Erupce během několika minut zničila město Saint-Pierre, přezdívané „Paříž Malých Antil“, a zanechala za sebou apokalyptickou spoušť. A přestože Sylbaris nebyl jediným přeživším, jeho příběh obletěl svět.

Vězeňská cela jako nechtěná záchrana

Ludger Sylbaris byl známý svým bouřlivým životním stylem. Narodil se na Martiniku v roce 1875 a často se dostával do potyček a problémů se zákonem. Jeho životní osud se dramaticky změnil 7. května 1902, kdy byl zatčen po rvačce. Policie již měla jeho ustavičných problémů dost, a tak ho umístila do izolace – malé, napůl podzemní cely bez oken – jen s úzkou škvírou ve dveřích, která vedla směrem k moři. Tato zdánlivě bezvýznamná událost mu o den později zachránila život.

Ráno 8. května 1902 totiž zasáhla Martinik apokalypsa. Sopka Mont Pelée, která už několik dní vykazovala známky aktivity, náhle explodovala. Obyvatelé Saint-Pierre, kteří doufali v bezpečí města, byli tragicky chybně informováni. Sopka vyvrhla smrtící oblak superhorkého plynu a popela, který zničil město v radiusu osmi mil. Pyroklastická vlna se pohybovala rychlostí stovek kilometrů za hodinu a spálila doslova všechno, co jí stálo v cestě.

CORBIS

Smrtící vlna a neuvěřitelné přežití

Tisíce lidí zemřely během několika minut, ale Sylbarisova cela se nacházela pod zemským povrchem. A právě díky tomu mu poskytla perfektní úkryt na přežití. Navzdory skutečnosti, že vzduch uvnitř cely dosáhl teplot přes 1 000 °C, Ludger přežil. Byť s vážnými popáleninami. Aby minimalizoval účinky horkého popela a plynu, který pronikal škvírou ve dveřích, pomočil si oblečení a ucpal jím otvor. Tento zoufalý čin však nedokázal sálavé horko zcela zastavit.

Záchranáři ho našli až po čtyřech dnech, když uslyšeli jeho volání. Ludger byl těžce popálený, ale zároveň jedním z mála, kteří přežili. Erupce zabila přibližně 30 000 obyvatel Saint-Pierre a město zůstalo v troskách po několik dní, kdy dál hořelo.

Život po apokalypse

Ludger Sylbaris se díky svému neuvěřitelnému přežití stal světovou celebritou. Po svém uzdravení získal milost za své zločiny a začal vystupovat s cirkusem Barnum & Bailey, kde divákům vyprávěl svůj příběh. Jeho unikátní zážitek mu vynesl přezdívku „Muž, který přežil konec světa“ a „Nejpodivuhodnější muž světa“. Publikum jeho vyprávění o tom, jak se ocitl tváří v tvář apokalypse a dokázal přežít, dlouho fascinovalo.

Ludger sice nebyl jediným, kdo katastrofu přežil, ale jeho příběh se stal nejslavnějším. Dalšími přeživšími byli například námořníci, kteří se nacházeli u pobřeží. Anebo malá dívka jménem Havivra Da Ifrile, která unikla do bezpečí na loďce.

Dědictví Saint-Pierre a Mont Pelée

Dnes, tedy více než sto let po erupci, zůstává město Saint-Pierre tichým svědkem ničivé síly Mont Pelée. Populace města se nikdy plně nezotavila a z původních tisíců obyvatel dnes ve městě žije jen několik tisíc lidí. Vězeňská cela Ludgera Sylbarise, kde našel útočiště před smrtící pyroklastickou vlnou, je dnes turistickou atrakcí a připomíná nejen jeho příběh, ale i katastrofu, která ostrov Martinik navždy změnila.

Sopka Mont Pelée stále patří k nejaktivnějším vulkánům Karibiku a vědci varují, že její další erupce je jen otázkou času.

Zdroj: https://fr.wikipedia.org/wiki/Louis-Auguste_Cyparis, https://fondaskreyol.org/article/louis-auguste-cyparis-dernier-survivant-de-leruption-de-1902-a-desormais-son-buste

Kategorie:

Cestování, Karibik,

Poslední aktualizace:  30. září 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky