Maho Beach: Tak trochu šílené plážování s letadly nad hlavou na Svatém Martinu

Adam Valový
30. září 2024
5 minut čtení

Na karibském ostrově Svatý Martin najdete pláž, která je na světě naprosto unikátní – Maho Beach. Leží na jižním nizozemském území Sint Maarten a nachází se doslova pár metrů od konce přistávací dráhy mezinárodního letiště Princess Juliana (SXM). Toto místo se stalo ikonou pro milovníky adrenalinu, fanoušky letadel a pro turisty, kteří si chtějí pořídit fotku nebo video s přistávajícím letadlem, které se zdá být na dosah ruky. Ale Maho Beach není jen o přistávajících letadlech – je to zážitek, který vás vtáhne do světa, kde se karibská pohoda setkává s ohlušujícím hukotem motorů obřích Boeingů a Airbusů.

Historie a vznik letiště

Původní letiště bylo postaveno americkou armádou během druhé světové války jako základna pro pátrací lety po německých ponorkách. Svatý Martin, jakožto malý a kopcovitý ostrov, měl jen málo míst, kde by bylo možné vybudovat letiště – a právě plážový písečný pruh u Simpson Bay se ukázal být tím nejlepším místem. Postupem času, jak se letadla zvětšovala a vyžadovala delší dráhy, bylo nutné rozšířit letiště tím, že se část laguny Simpson Bay zpevnila.

Letadla jako atrakce

Co dělá Maho Beach tak fascinující? Především je to extrémní blízkost k letadlům. Představte si, že stojíte na pláži, užíváte si slunce a slyšíte vzdálený hukot motorů. Najednou se nad vámi objeví letadlo, které přistává přímo nad vašimi hlavami, tak blízko, že máte pocit, jako byste se ho mohli dotknout. Největší letadla, včetně ikonických Boeingů 747, přistávají jen pár metrů nad pláží, což přitahuje tisíce turistů a plane spotterů z celého světa. Odpolední přílety obřích strojů z Evropy (např. společností KLM z Amsterdamu nebo Air France z Paříže) patří mezi nejvyhledávanější. Letadla nejenže přistávají těsně nad pláží, ale odlety zase vytvářejí ohromný výbuch písku, který zahalí vše kolem a může vás doslova odfouknout do moře.

pixabay / neufal54

Plane spotting

Maho Beach se stala legendou mezi milovníky letadel, kteří sem jezdí, aby si mohli užít neuvěřitelně blízký pohled na přistávající letadla. Tento jev se dokonce dostal i do slavného počítačového simulátoru Microsoft Flight Simulator. A pokud nemáte odvahu stát přímo pod přistávajícími stroji nebo nechcete, aby vám vítr od motorů letadel zničil účes a zasypal vás pískem, můžete sledovat přistávání z pohodlí domova díky živé kameře, která byla nainstalována přímo na pláži.

Kdy je nejlepší doba na návštěvu Maho Beach?

Pokud si chcete naplánovat ideální čas pro návštěvu Maho Beach, pak by to měly být časové úseky, kdy na letišti Princess Juliana přistávají a odlétají letadla každých pár minut. Nejvíce turistů míří na pláž odpoledne, kdy se očekávají největší letadla z Evropy. Surfovací prkno, které slouží jako tabule v Sunset Beach Baru, vám poskytne aktuální rozpis letů, takže budete vědět naprosto přesně, kdy očekávat ta největší letadla. U odletů velkých letadel se připravte na vítr a písek. Donutí vás se pevně držet svých věcí a pozorovat okolní chaos.

Užívejte si nejen letadla, ale i pláž

I když je Maho Beach proslulá letadly, je to zároveň krásná pláž s bílým pískem a tyrkysovým mořem, tedy ideální pro koupání a opalování. Okolí pláže je plné barů, restaurací a resortů, které nabízí širokou škálu služeb. Pokud se chcete vyhnout silnému proudění vzduchu od motorů letadel, můžete se usadit v rozích pláže, kde budete mít klid a zároveň skvělý výhled na ostatní, jak bojují s pískem.

Jak se na Maho Beach dostanete?

Dostat se na tuto ikonickou karibskou pláž není složité. Z hlavního města Philipsburgu jezdí autobusy směřující na Maho Beach každých pár minut. Cesta trvá přibližně 20–35 minut v závislosti na dopravní situaci. Alternativou jsou taxi služby nebo organizované výlety. Pokud přicházíte z jiných částí ostrova, jako je Oyster Pond, Orient Bay nebo Grand Case, nejlepší je jet autem a řídit se jednoduchými směrovkami, které vás dovedou až k pláži.

Pro parkování je vhodné využít placená parkoviště buď u Morgan Resortu nebo v podzemních garážích v Maho Village.

Maho Beach je naprosto unikátní destinací, kterou byste při návštěvě ostrova Svatý Martin neměli minout. Spojuje krásu karibské pláže s nezapomenutelným zážitkem burácejících letadel nad hlavou. Jde o opravdu pořádnou dávku adrenalinu!

Zdroj: https://www.nlarenas.com/fr/2023/09/guia-spotting-maho-beach-sint-maarten/, https://about-sxm.com/place/plage-de-maho-a-sint-maarten/

Kategorie:

Cestování, Karibik,

Poslední aktualizace:  30. září 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky