Co v Tunisku mimo hlavní sezónu? Cesta do pouště a berberských ksarů

Lenka Němcová
9. října 2024
3 minuty čtení

Tunisko je atraktivní i mimo hlavní turistickou sezónu. Nabízí totiž dobrodružství a zážitky, které se vám na pláži nedostanou. Místo horkého písku pod nohama můžete v zimě zažít jedinečnou atmosféru předsaharských oblastí a podívate se třeba až na samotnou Saharu. Jeep vás bezpečně doveze do luxusních kempů, kde vás přivítá výborná kuchyně a skvělá vína. Pokud budete cestovat z Djerby, nenechte si ujít návštěvu podzemních mešit, které jsou v kamenitém terénu téměř neviditelné. Jejich historie sahá až do 12. století a sloužily nejen jako modlitební místa, ale také jako úkryt před horkem nebo nebezpečím.

Do Erriadhu za streetartem i luxusem

Pokud vás láká umění, vydejte se do vesnice Erriadh. Najdete zde jednu z největších sbírek street artu pod širým nebem. V roce 2011, když do Tuniska přestalo jezdit tolik turistů, místní galerista Mehdi ben Cheikh přilákal třicet umělců z různých zemí, kteří vytvořili graffiti na zdech vesnice. Malby byly nejprve zničeny vlhkým ovzduším, ale druhá vlna street artu už byla provedena technikou, která odolává podmínkám místního klimatu. V Erriadhu můžete navštívit i luxusní penziony – takzvané „maison d’hôte“. Právě zde si vychnutnáte tuniskou pohostinnost plnými doušky.

Nevynechejte prohlídku ksarů

Na závěr své cesty pak nezapomeňte zakotvit v ksarech. Jedná se o původní berberské stavby, které dnes slouží jako jednoduché ubytovací zařízení. Opevněné vesnice dnes slouží jako svědectví o adaptaci původních obyvatel severní Afriky na drsné podmínky pouště. Stavby se většinou budovaly z hlíny a kamene, sloužily jako ochrana před nájezdy i extrémními výkyvy teplot.

Charakteristickým rysem ksarů jsou vysoké hradby a úzké uličky, které umožňovaly udržovat chlad v horkých dnech a vytvářet pocit společenství mezi obyvateli. Uvnitř se často nacházely sklady na obilí a další zásoby, což zajišťovalo soběstačnost během nepříznivých období.

Tunisko mimo sezónu je zkrátka skvělou příležitostí, jak severoafrickou zemi poznat z jiného úhlu – je plné historie, kultury a nezapomenutelných výhledů.

Zdroj: https://www.grand-sahara-aventures.com/en

Kategorie:

Afrika, Cestování, Tunis,

Poslední aktualizace:  9. října 2024

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky