White Cross: Krčma, kde štamgastům teče do bot – a každý to miluje

Lenka Němcová
6. října 2024
5 minut čtení

Když si představíte posezení v tradičním anglickém „pubu“, pravděpodobně si vybavíte pinty piva, dobré jídlo, ale také srdečnou atmosféru. A dost možná i obsluha v trochu staromódním stylu. Jenže v baru White Cross v Richmondu na nábřeží Temže k tomu dostanete ještě jednu zajímavost navíc. Nejde ani tak o dobovou výzdobu či stylizované interiéry – atrakcí je samotná příroda. A to řeka Temže, která hostům dvakrát až čtyřikrát měsíčně „přinese“ trochu vody přímo pod stůl. Možná si říkáte, že zaplavení podniku není zrovna důvod k oslavám, ale ve White Cross to funguje tak trochu jinak. Tady si totiž tohle specifické záplavové „zdržení“ užívají s chutí a stylově.

Místo, kde je sranda díky řece

White Cross rozhodně není další obyčejný pub. Je to tradiční britský podnik, který stojí v Richmondu – jen třináct kilometrů od centra Londýna. Co je na tomto místě ale opravdu zvláštní, je jeho poloha – nachází se přímo na nábřeží Temže. Ta zde zastává mnohem důležitější „funkci“ než jen scenérie, protože její hladina pravidelně stoupá a klesá podle přílivu a odlivu. A když je příliv silný, zaplaví nejen nábřeží, ale také venkovní posezení a někdy dokonce část interiéru White Cross.

Zatímco každý jiný podnik by okamžitě sahal po pytlích s pískem a zoufale se snažil zabránit vodě vniknout dovnitř, tady to mají naopak – voda je zde vítaná. Když Temže pomalu začne zaplavovat okolí hospody, je čas na další pivo a užít si netradiční „plovoucí“ zážitek.

Není třeba panikařit, protože voda, která sem pravidelně přitéká, je nedílnou součástí zážitku a nikdo se na ni nedívá jako na katastrofu. Naopak – je to něco, co dělá z White Cross oblíbené místo, kam lidé chodí nejen kvůli výbornému pivu, ale také kvůli tomu, aby zažili tohle vodní dobrodružství.

Přírodní senzace: Příliv v Richmondu

Maximální vzdutí Temže v Richmondu činí až 4,5 metru. Když voda dosáhne tohoto maxima, promění klidnou řeku v opravdovou sílu, která jemně zalévá nábřeží a venkovní stolky White Cross. Nemusíte se ale bát žádné pohromy. Tady všechno běží jako obvykle – personál hospody v gumácích se postará o doručení vaší objednávky, zatímco vy si sedíte a užíváte tuhle podívanou. A pokud byste sami chtěli vyrazit do vody, hospoda vám gumáky klidně zapůjčí.

Hosté si tady navzájem hecují, kdo se odváží projít vodou, a tak se stává, že se celé skupinky přátel baví brozením se podmáčeným nábřežím. Přitom není problém se pohodlně usadit, objednávat přes mobilní aplikaci On Tap, a sledovat, jak se Temže zvolna převaluje přes předzahrádku. Tohle místo má svou nezaměnitelnou atmosféru a lidé sem jezdí za touto přírodní kuriozitou z širokého okolí. Někomu to možná přijde bláznivé, ale jakmile jednou okusíte ten moment, kdy se z poklidného posezení stane „voda-party“, rychle pochopíte, proč je to tak oblíbené.

Pub, kde čas plyne s přílivem

White Cross funguje v rytmu přílivu a odlivu už od roku 1780 a za ta staletí se toho tady moc nezměnilo. Vysoké přílivy sem přicházejí pořád stejně, ale hospoda je na ně připravena – a lidé si tenhle přírodní jev zamilovali. V letních měsících bývá venku opravdu plno, když voda pomalu zaplaví posezení a hosté si v klidu dopíjejí svoje pivo Young’s Original, které tu čepují už více než 150 let. O takové zážitky byste jinde těžko zavadili.

Kromě zaplavující vody jsou lákadlem i čerstvé rybí speciality a další typická anglická jídla. Nechybí klasické fish and chips nebo sezonní dobroty, ale punc výjimečnosti tu dělá právě ta voda. A pokud máte rádi západy slunce, které se odrážejí na vlnách Temže, pak je White Cross přímo ideální místo, kam si přijít užít romantický večer. Pohled na zapadající slunce nad řekou patří k tomu nejlepšímu, co tahle část Londýna nabízí.

Rezervace předem? Rozhodně!

Pokud se chystáte do White Cross, rozhodně si udělejte rezervaci předem. V době přílivu tady bývá opravdu narváno, protože každý chce zažít tuhle neobvyklou podívanou. A to nejen místní, ale i turisté, kteří se do Richmondu vydávají kvůli tomu, aby viděli Temži v akci.

Takže pokud máte chuť na zážitek, kdy vám doslova teče do bot a zároveň si u toho můžete vychutnat skvělé jídlo a pití, ve White Cross se vám bude tuze líbit. Jen pamatujte, že když už jednou přijde příliv, nic s tím nenaděláte – můžete si dát další pivo a počkat, až voda zase opadne. Ve White Cross vám zaručeně nehrozí, že byste si nevychutnali něco netradičního. A to, že vám možná protečou boty? To k tomu prostě patří!

Zdroj: https://www.thewhitecrossrichmond.com/the-pub-that-floods/

Poslední aktualizace:  6. října 2024

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky