Vstříc modernímu turismu: Uzbekistán láká na sympatické policistky na segwayích a přestal omezovat focení

Lenka Němcová
6. října 2024
3 minuty čtení

Uzbekistán sice nepatří mezi nejnavštěvovanější turistické destinace, ale pravdou je, že se posledních letech mění k nepoznání. Změny se týkají zejména cestovního ruchu. Přelomovým krokem je vznik turistické policie. Primárním úkolem je podpora a ochrana návštěvníků ve městě Samarkand – hlavní turistické destinaci Uzbekistánu. Ta mimochodem kdysi hrála důležitou roli na Hedvábné stezce.

Turisté mohou v Uzbekistánu potkat například sympatická dvojčata Zukru a Fatimu Rachmatovy. Příjemné a jazykově vybavené členky nové policie se zde starají o pohodlí cestovatelů. Tyto a mnohé další inovace jsou součástí úsilí prezidenta Šavkata Mirzijojeva o otevření země světu. Od jeho nástupu k moci v roce 2016 došlo k postupnému uvolnění řady represivních opatření, která zemi uzavírala před zbytkem světa.

Turistická policie v Samarkandu, jejíž příslušníci jezdí i na segwayi a plynule ovládají několik jazyků, byla zřízena pro snazší orientaci návštěvníků ve městě, kde mohou obdivovat památky UNESCO. Prezident Mirzijojev zmírnil vízovou politiku a umožnil občanům několika zemí navštěvovat Uzbekistán bez víza, čímž významně přilákal turisty. Uzbecký turismus zažívá oživení a prezident se snaží zmodernizovat Samarkand. Kombinace odkazů starého režimu a novinek by mohla turisty lačnící po něčem neokoukaném nadchnout.

Zdroj: YouTube / ICHKI ISHLAR VAZIRLIGI

Historické centrum města je plné starobylých mešit a madras. A díky přístupnějším podmínkám nyní přitahuje tisíce návštěvníků, kteří mohou vyfotit a sdílet své zážitky na sociálních sítích. Uvolnění je kontrastem k dřívějším přísným opatřením, které například zakazovaly fotografování metra. Významnou změnou byl také odchod Rustama Inojatova, který byl dlouho považován za symbol starého represivního režimu a komplikoval snahy o zlepšení obrazu Uzbekistánu. „Chceme, aby turisté fotili, sdíleli zážitky na Instagramu – to je pro Uzbekistán nejlepší reklama,“ říká Aziz Abduchakimov, nový šéf turistického sektoru.

Dvojčata Zukra a Fatima se na segwayích proplétají úzkými ulicemi Samarkandu a poskytují turistům podporu i první pomoc v roli turistické policie. I témto se Uzbekistán přibližuje světu – nejen novými atrakcemi, ale především přátelskou a vřelou atmosférou.

Zdroj: https://www.hindustantimes.com/travel/uzbekistan-deploys-friendly-tourist-police-to-guide-travellers/story-7WJxr3x98GkKja0F3phICP.html

Kategorie:

Asie, Cestování,

Poslední aktualizace:  6. října 2024

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky