Když příroda vítězí: Zkáza flotily se stala rájem pro rostliny a zvířata

Lenka Němcová
22. října 2024
5 minut čtení

Válka často zanechává za sebou zkázu, utrpení a zničené krajiny, které se dlouho vzpamatovávají. Ale někdy se stane něco nečekaného, kdy z války a destrukce vznikne něco nového a překvapivě krásného. To je i případ záhadného místa Mallows Bay v Marylandu, které je dnes známé jako největší hřbitov lodí na západní polokouli. V mělkých vodách této zátoky leží přes 230 vraků lodí, které kdysi měly být americkou záchranou ve světové válce, ale jejich osud skončil poněkud jinak.

Ambiciózní plán vznikl během první světové války

Příběh hřbitova lodí, kterému se často přezdívá „Flotila duchů“, začíná za první světové války. Spojené státy vstoupily do konfliktu v roce 1917 s velkými ambicemi změnit jeho průběh ve prospěch spojeneckých sil. Problém byl však jasný – jak dopravit vojáky, munici a zásoby přes Atlantský oceán, když německé ponorky kontrolovaly většinu námořních tras? Americká obchodní flotila tehdy byla malá a zastaralá, a tak se prezident Woodrow Wilson rozhodl pro ambiciózní plán – postavit obří flotilu nákladních lodí, která by pomohla Spojencům zvítězit.

Velkolepý projekt s hořkým koncem

Rozběhl se projekt, který zahrnoval výstavbu stovek lodí v loděnicích po celé zemi. Některé měly být postaveny z oceli, jiné z dřeva, a dokonce se zvažovaly i betonové lodě. Výroba probíhala ve velkém měřítku, ale brzy se ukázalo, že projekt má zásadní trhliny. Chyběl materiál, pracovní síla i technické dovednosti. Nakonec se podařilo dokončit jen 98 lodí z plánovaných 734, přičemž ani ty, které byly dokončeny, se neosvědčily. Většina z nich se nikdy nedostala do služby, a ty, které byly použitelné, nedokázaly naplnit očekávání. Válka skončila dříve, než flotila mohla splnit svůj účel.

Ekonomická katastrofa

Nákladní lodě, které měly zachránit Evropu, se tak staly ekonomickým průšvihem. Americká vláda se pokusila alespoň část investovaných prostředků získat zpět a prodala nedostavěné a nefunkční lodě soukromé společnosti Western Marine & Salvage, která je měla rozebrat na železný šrot. Lodě byly odtaženy do Mallows Bay, kde začalo jejich rozebírání. Proces však způsobil silné znečištění a zápach, když dělníci pálili dřevěné části lodí, aby se dostali k ocelovým součástem. Místní obyvatelé si stěžovali na dým a znečištění, a navíc, cena železného šrotu rychle klesala.

Flotila duchů

Když se ukázalo, že projekt rozebírání lodí není výnosný, Western Marine & Salvage lodě v Mallows Bay jednoduše zanechala. Z jejich rozpadajících se torz se stala „Flotila duchů“. V roce 1931 zde leželo 169 opuštěných vraků a místo začalo být známé jako hřbitov lodí.

Zkáza se mění v oázu života

A právě zde příběh nabírá zajímavý obrat. Zatímco lidský svět selhal, příroda se pustila do obnovy. Z vraků lodí, které kdysi symbolizovaly válečnou zkázu, se staly ostrovy plné života. Na trupech lodí se usadily rostliny, vznikly zde malé ekosystémy, které poskytují útočiště pro ptáky, plazy, obojživelníky a bezobratlé živočichy. Mallows Bay se postupně stala domovem mnoha druhů a byla v roce 2015 vyhlášena národní mořskou rezervací. Z místa zkázy se stala oáza přírody, která láká milovníky fauny a flóry z celého světa.

Místo, které láká návštěvníky jako magnet

Pro návštěvníky Mallows Bay je dnes možnost prozkoumat toto jedinečné místo buď s průvodcem na člunu, nebo samostatně na kajaku. Při klidné plavbě mezi zbytky lodí máte pocit, že se ocitáte v jiném světě – torza trupů se zvedají nad hladinu jako pozůstatky bájných příšer, vraky se staly součástí vodní krajiny a nabídnou fascinující pohled na to, jak příroda dokáže zničující lidskou činnost přeměnit v něco překvapivě krásného.

Hřbitov lodí v Mallows Bay je příběhem velkého selhání, ale také nečekané naděje. Z flotily, která nikdy nesplnila svůj účel, se stalo místo, kde si příroda vzala zpět to, co lidé opustili. Tento fascinující svět, kde válečné dědictví ožilo v podobě ekosystému, stojí za návštěvu a připomíná nám, jak úžasné je, když příroda dostane šanci obnovit to, co lidé zničili.

Zdroj: https://savingplaces.org/places/ghost-fleet

Kategorie:

Cestování, USA,

Poslední aktualizace:  22. října 2024

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky