Hurikán kategorie pět může způsobit apokalypsu

Adam Valový
8. října 2024
5 minut čtení

Hurikány patří mezi nejsilnější přírodní katastrofy, které mohou během několika málo hodin proměnit celá města v trosky. Když dosáhne nejvyšší – páté kategorie, je to předzvěst ničivých následků. A k tomu právě směřuje hurikán Milton, který zesílil z kategorie tři na kategorii pět během pouhých několika hodin a nyní se blíží k Floridě. Tento hurikán se stal ukázkovým příkladem síly, kterou kategorie pět představuje, a připomíná nám, že příroda může být opravdu nevyzpytatelná.

Co znamená kategorie pět?

Hurikány se klasifikují podle Saffir-Simpsonovy stupnice, která je dělí do pěti kategorií na základě jejich udržovaných rychlostí větru. Kategorii pět získá bouře, jejíž vítr dosáhne rychlosti 157 mph (přes 252 km/h) nebo vyšší. To představuje neuvěřitelnou sílu, která je schopna způsobit apokalyptické následky. Během hurikánu této síly dochází k rozsáhlému zničení budov, výpadkům elektrické energie, a celé oblasti mohou být neobyvatelné po dlouhé týdny, ne-li měsíce.

Podle National Weather Service (NWS) kategorie pět znamená, že většina domů, a to i těch pevně postavených, utrpí totální kolaps střech i stěn. Spadané stromy a elektrické sloupy odříznou oblasti od civilizace. Vypadávky proudu mohou trvat týdny až měsíce, což činí z oblastí zasažených bouří téměř neobyvatelné místo.

Historie ničivých hurikánů

Pro srovnání: hurikán Katrina, který způsobil zkázu v roce 2005, byl při svém dopadu na pevninu „pouze“ hurikánem kategorie jedna. Naopak hurikán Andrew z roku 1992, který zasáhl jižní Floridu jako hurikán kategorie pět, zcela zničil celé oblasti. To ukazuje, jak drastické mohou být rozdíly mezi jednotlivými kategoriemi a co od hurikánu kategorie pět můžeme očekávat.

Někteří odborníci navrhují zavedení nové, šesté kategorie, pro hurikány, jejichž rychlost větru překračuje 192 mph (309 km/h). Zatím však tato kategorie nebyla oficiálně schválena, ačkoli diskuse o její potřebě stále probíhá. Experti varují, že zaměření se pouze na rychlost větru může vést k nepochopení skutečného rizika, protože ve skutečnosti jsou nejnebezpečnější součástí hurikánů jejich srážky a záplavy.

pixabay / Hans

Hurikán Milton: Hrozba apokalypsy?

Hurikán Milton, který nyní ohrožuje Floridu, představuje všechny typické znaky hurikánu kategorie pět. V současnosti je na svém vrcholu a odborníci varují, že by mohl způsobit ničivou kombinaci větru a záplav. V oblasti Tampa Bay je předpovídán příliv až 8 až 12 stop (2,4 až 3,6 metrů), což může vést k záplavám ve vnitrozemí. Déšť v hlavní oblasti Floridy a na Florida Keys může dosáhnout 15 palců (38 cm) a způsobit bleskové záplavy i záplavy řek.

Tampa Bay, která se stále zotavuje z nedávného hurikánu Helene (má na svědomí více než 230 lidí) se opět připravuje na další katastrofu. Starostka Tampy Jane Castor na tiskové konferenci varovala, že Milton je skutečná hrozba: „Pokud chcete bojovat s Matkou přírodou, ona vždycky vyhraje,“ řekla doslova.

Atypická dráha hurikánu Milton

Milton je trochu neobvyklý svým vznikem daleko na západě, a to v jižní části Mexického zálivu. Odborníci jako Daniel Brown, specialista na hurikány, připomínají, že většina říjnových hurikánů, které zasáhnou Floridu, se tvoří v Karibiku, nikoli v jihozápadním Mexickém zálivu. Toto neobvyklé chování může způsobit, že hurikán přejde přes celé území Floridy směrem k Atlantskému oceánu, což může ohrozit nejen západní pobřeží, ale i další vnitrozemské oblasti státu.

Jak se připravit na katastrofu?

Obyvatelé oblastí ohrožených hurikánem Milton jsou vyzýváni, aby přijali preventivní opatření. Hurikán kategorie pět neznamená jenom silný vítr, ale také rozsáhlé záplavy, výpadky proudu a ztrátu infrastruktury. Předpokládá se, že mnoho oblastí se po přechodu hurikánu stane neobyvatelnými. Zásoby pitné vody, jídla a léků jsou naprostou nezbytností pro ty, kdo se rozhodnou zůstat, a evakuace by měla být prvním krokem pro všechny, kdo mají možnost odejít do bezpečí.

Na hurikán kategorie pět lze opravdu pohlížet jako na potenciální apokalypsu. Ztráty na životech, obrovské škody a dlouhodobé narušení infrastruktury jsou jen některé z následků, které mohou takto silné bouře přinést. Varování ze strany autorit bychom proto měli brát vážně a připravit se na to nejhorší, protože boj s přírodou nikdy nevyhrajeme.

Zdroj: https://www.weather.gov/mfl/saffirsimpson

Kategorie:

Cestování, Zajímavosti,

Poslední aktualizace:  8. října 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky