Adrenalin na druhou? Výlet kajakem mezi aligátory v louisianských močálech

Lenka Němcová
13. října 2024
5 minut čtení

Pokud ve vás dříme duše dobrodruha, pak si vaše srdce přijde na své v prostředí močálů v deltě Mississippi. Snad žádná jiná část Spojených států nenabízí tak fascinující spojení přírodní krásy, mystiky a nespoutané divočiny. Vzduch je tu těžký, voda zakalená a pod hladinou číhají leniví aligátoři, kteří vetřelce neustále sledují skelným pohledem. Ať už se k nim rozhodnete přiblížit na kajaku, na loďce, nebo na vzrušující jízdě na airboatu, jedno je jisté: močály Louisiany jsou svět sám pro sebe.

Montegut: Dobrodružství začíná

Výprava může začít v malebné vesnici Montegut, která leží asi hodinu západně od New Orleans. Už samotná cesta sem je zážitek. Projíždíte krajinou, kde se země střídá s vodou, a vesnice jsou protkané nekonečnými kanály, které odvádějí vodu z bažin. Zdejší dřevěné domy na kůlech vypadají, jako by se staletí nezměnily – a mnohá z nich jsou opuštěná od dob ničivého hurikánu Katrina, který tu před dvaceti lety zanechal nesmazatelnou stopu. Lidé tady žijí ve zvláštní symbióze s vodou – a s aligátory.

Když se v místní půjčovně kajaků zmíníte, že se chystáte pozorovat aligátory z kajaků, recepční si neodpustí varování. Dříve úřady platili soukromníkům 68 dolarů za každého uloveného aligátora, dnes už však jen deset. Lov už se nikomu nevyplatí. Jisté je, že půjde o dobrodružstvíí, na které se nezapomíná.

V kajaku mezi aligátory

Nasednete do kajaků a vyrazíte do močálů. Pádlujete tu v naprostém tichu, kde vás obklopují jen cypřiše a husté rákosí. Občas před vámi vyskočí ryba, nebo kolem vás propluje vodní pták. A pak to přijde: nad hladinu se vynoří vypouklé oči aligátora. Zastavíte jsme, zatajíte dech, a on se ponoří zpět pod vodu. Po chvíli spatříte dalšího, a pak ještě jednoho. Jsou všude kolem, ale jen málokdy se k vám přiblíží. Vedro je zde nesnesitelné, hmyz bzučí jako šílený a aligátoři vypadali, že mají úplně jiný plán – prostě se jen chtějí schovat před vedrem pod vodu.

Když ale jeden z aligátorů konečně prudce bouří ve vodě, dost možná vás přepadne strach. Kajak je lepší nasměrovat zpět k molu. S aligátoryse totiž lze setkat i jinak.

pixabay / JamesDeMers

Airboat a bláznivý Jeremy

Další kroky mohou vést k airboatu – hlučnému plavidlu s velkým vrtulníkem na zádi, které dokáže prolétnout bažinami rychlostí blesku. Můžete si zde pronajmout airboat i s průvodcem Jeremym, který se jeví jako jedna z nejbláznivějších postav, jaké si zde člověk dokáže představit. Sotva se usadíte, Jeremy začne airboat prohánět močály hlava nehlava. Minete obří lekníny, rákosí i kmeny cypřišů. Jeremy si mimochodem nedávno vzal za ženu slavnou zpěvačku Lanu Del Rey. Je sdílný a mezi řečí se kliidně pustí do hrabání v aligátořím hnízdě. Kdyby ho tam našla nějaká samice, těžko říct, jak by z vrtulového člunu utekl.

Ale Jeremy si vždy ví rady. Kuřecí maso, které si vozí s sebou, láká aligátory, kteří se vynoří z vody a předvádí návštěvníkům širokou tlamu plnou zubů. Je to fascinující, ale zároveň trochu přehnané. Nejde totiž o aligátory v jejich přirozeném prostředí, ale spíše o velmi nevšední show.

Martinovo jezero: Klidné zakončení honu

Poslední zastávka vede k jezeru Martin v Breaux Bridge, kde lze zakončit dobrodružství klidnější plavbou s místním kapitánem. Jezero je poklidné, obklopené cypřišovým lesem, jehož větve visely těžké španělským mechem. Na březích si hoví volavky a v dálce se nad hladinou vznáší ibisi.

Na hladině lze zahlédnout pár lenivých aligátorů, jak odpočívají na padlých kmenech. Podle kapitána je těch aligátorů asi 1800. Většinou jsou ale schovaní, je příliš horko. Nelže, vzduch byl těžký, mušky štípou štípaly a teplota ve stínu dosahuje 36 stupňů. Aligátoři však vypadali, že mají vše pod kontrolou – klidní, majestátní, a přitom tak trochu děsiví.

Honba za aligátory v Louisianě je vždy předurčena k úspěchu. KIaždý zde může vidět prehistorická stvoření zblízka, a přitom si užít krásu močálů bez davů turistů. Je to dobrodružství, které vás přenese do jiného světa, kde divočina vládne a člověk je jen hostem.

Zdroj: https://www.cajunencounters.com/tours/swamp-tour-new-orleans/, https://louisianaswamp.com/

Kategorie:

Cestování, USA,

Poslední aktualizace:  13. října 2024

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky