Chorvatský poklad Zlatni rat přišel o svou typickou špičku. Může za to bouře

Lenka Němcová
18. října 2024
4 minuty čtení

Zlatni rat zřejmě představovat nemusíme. Tato ikonická pláž na chorvatském ostrově Brač, je jedním z nejfotografovanějších míst na Jadranu a právem patří mezi nejkrásnější pláže světa. Výběžek s jemně zakřivenou špičkou, který vypadá jako plamen svíčky ohýbající se ve větru, přitahuje ročně velmi mnoho turistů. Jenomže po letošním řádění cyklóny Boris se tento přírodní zázrak proměnil k nepoznání. Moře si zkrátka vzalo zpět to, co mu patří – a slavná špička výběžku je pryč. Pláž tak přišla o svoji typickou symetrii.

Když cyklóna Boris přinesla ničivé povodně do České republiky a dalších evropských zemí, její vliv nezůstal bez následků ani na Jadranu. Na Brači, kde se Zlatni rat nachází, bouře zvedla mohutné vlny a vítr o rychlosti, kterou místní obyvatelé ještě nezažili. Výsledkem bylo ztracení špičky, která dodávala pláži její charakteristický tvar. Chorvatská média okamžitě informovala o ztrátě, a turisté i místní lidé jen bezmocně přihlíželi.

Není to poprvé, Zlatni rat mění tvář často

Není to poprvé, co příroda upravila podobu Zlatni rat. Tvar pláže se mění pravidelně pod vlivem mořských proudů a větrů. Někdy se výběžek posouvá vpravo, jindy vlevo – a občas se na špičce objeví malé jezírko, které připomíná bazén. Tento proces je přirozenou součástí života pláže, kterou tvoří drobné oblázky a ne písek, jak by se z fotografií mohlo zdát. Ale to, co se stalo nyní, je bezprecedentní. Místní obyvatelé jsou zděšení. „Nikdy jsem nic takového neviděla,“ říká jedna z obyvatelek nedalekého Bolu, která má pláž denně na očích. Klimatické změny a jejich dopady jsou zjevné, a tento nový normál způsobuje místním i turistům obavy.

Není všem dnům konec, špička se zase může objevit

Přestože současný stav pláže může působit dramaticky, někteří doufají, že si příroda poradí sama. Silné proudy, které mezi Bračem a Hvarem proudí, by mohly postupně vrátit Zlatni rat do jeho původní podoby. Jakmile začne foukat vítr opačným směrem, moře by mohlo přinést oblázky zpět na své místo a pláž znovu obnovit. Optimisté si pamatují na podobné situace z minulosti, kdy pláž prokázala svou odolnost.

Co je na „Zlatém rohu“ tak výjimečného?

Zlatni rat je pláž, která v hlavní sezoně přivítá až deset tisíc návštěvníků denně. Lidé přicházejí, aby si užili koupání v tyrkysově modrém moři a sledovali neustále se měnící tvar pláže. Pláž vypadá jako molo, které příroda jednou prodlouží, jindy zkrátí. Pro mnohé je tato neustálá proměna součástí jejího kouzla. Ať už se Zlatni rat obnoví do své původní podoby, nebo získá novou tvář, jedno je jisté – její přírodní krása zůstane nadále lákadlem pro turisty z celého světa.

Cyklóna Boris nám však připomněla, že klima je čím dál nevyzpytatelnější. Stejně jako v jiných oblastech Evropy zanechala své stopy i na Jadranu. Změnila tvar slavní pláže a způsobila i další škody po celém Chorvatsku. Silné bouře a prudké deště zasáhly pobřežní oblasti – a po Borisově řádění zůstaly stopy, které budou viditelné ještě dlouho.

Zatímco turisté stále proudí na Brač, aby viděli, jak vypadá Zlatni rat po bouři, místní obyvatelé se obrací k budoucnosti s nadějí. Moře už několikrát ukázalo, že má schopnost obnovit to, co zničilo. A snad tomu bude i tentokrát, kdy slavná pláž získá zpět svou špičku a vrátí se mezi nejfotogeničtější místa na světě.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/chorvatsko-plaz-zlatni-rat-tvar-boure-boris.A241012_102747_zahranicni_kha, https://www.krone.at/3556449

Kategorie:

Cestování, Chorvatsko, Evropa,

Poslední aktualizace:  18. října 2024

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky