Čokoláda jako lék?

Adam Valový
17. dubna 2013
3 minuty čtení

Každý se s ní setkal. Je lahodná, jemná, nebo naopak tak intenzivní, že se zdá až drsná. Může mít příchutě a náplně, může být ledová i horká. Má omamnou vůni i chuť. Někdo ji „jen“ miluje, a jiní jí propadli natolik, že si život bez ní neumějí představit. Mnoho cukrářů  bez ní  neumí tvořit. Je to jeden z nejběžnějších dárků, které dáváme a které dostáváme. Průměrný Čech jí spořádá až 5,5 kg za rok.

O čem je řeč? O lahůdce jménem čokoláda.

 

Jako nejlepší čokoládáři jsou známi Belgičané. Belgické pralinky jsou pojem, a v posledních několika letech doslova dobyli svět svými nepřekonatelnými bonboniérami „Mořské plody“. Stejně uznávaným producentem kvalitní čokolády je jednoznačně také Švýcarsko, a ani německé čokoládky nejsou k zahození.

Je to afrodiziakum?

Zda je čokoláda afrodiziakum, se vědcům dodnes nepodařilo spolehlivě rozhodnout, nicméně historie i současnost ukazují, že čokoláda je často spojována s láskou.

Co už se ale vědecky prokázalo, je skutečnost, že čokoláda  umí navodit příjemné pocity. Zlepšuje náladu, zmírňuje úzkost, tedy jde o nejlepší podpůrné „antidepresivum“ na světě.

Jakou já si dám?

Typů čokolád a jejich různých příchutí je velké množství. Někdo si rád pochutná na oříškové, jiný na hořké, někdo na bílé. Věděli jste třeba, že neslazená čokoláda známá také jako hořká obsahuje namletá pražená čokoládová zrna bez přísad? Tato zrna dodávají hlubokou, silnou chuť všem sladkostem, do kterých je přidána.

Tmavá čokoláda zase neobsahuje mléko. Čokoláda zvaná Couverture obsahuje hodně kakaového másla nejvyšší kvality; svou oblibu si našla nejen mezi gurmány, ale také mezi profesionálními cukráři. Mléčná čokoláda, jak už její název ukazuje, obsahuje kondenzované mléko. Bílá čokoláda je cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek. Ledová čokoláda obsahuje nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští při teplotě 20‒23 °C, a proto způsobuje chladivý efekt v ústech.

Nechte se zlákat

Spousta žen si čokoládu odpírá, aby si udržely štíhlou postavu, ale také proto, aby měly dokonalou pleť. Je teba podotknout, že pro štíhlou postavičku je čokoláda opravdu trošku nebezpečná, ovšem pokud jde o pleť, je toto nebezpečí často přeceňováno. Jestliže máte pleť problematickou, trpíte potravinovými alergiemi nebo jste postižena některou jaterní poruchou, pak se byste se samozřejmě měla čokoládě raději vyhnout. Pokud ovšem se vás žádný z těchto problémů netýká, klidně si občas mlsněte. Čokoláda s největší pravděpodobností nebude mít na kvalitu vaší pleti žádný vliv.

Naopak, jestliže patříte k zapáleným milovnicím čokolády, můžete jít s módou a dopřát si třeba čokoládovou masáž nebo speciální „čokoládový“ parfém.

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Ostatní,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky