Jídlo a pochoutky

Jahodové letní osvěžení třikrát jinak

Kdo by odolal sladké chuti s jemně křupajícími zrníčky mezi zuby a nezaměnitelné vůni jahod. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů A, B, C, E, stejně jako minerálů jako hořčík, vápník, draslík fosfor a fluor a další. Díky své lehce stravitelné vláknině, nízkému obsahu cukru a především pektinu podporují metabolismus a tím dokonce usnadňují hubnutí.

Pojďme si z nich připravit nějakou lahůdku pro dny, kdy vás pronásleduje chuť na něco dobrého.

Rebarborovo-jahodové muffiny

Složení:

  • 120 g rebarbory
  • 120 g jahod
  • 180 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli (cca 2 g)
  • 200 g hnědého třtinového cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 90 g másla + 1 lžíce na posypku
  • mandlové plátky

Troubu rozehřejeme na 180 °C. V míse smícháme 150 g cukru, sůl, mouku a prášek do pečiva. Do jiné mísy dejte mléko v pokojové teplotě, k tomu šťávou z citronu, nastrouhaný zázvor, vajíčka a rozpuštěné máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou rebarboru a směs ze sypkých surovin, aby vám vzniklo husté, lepkavé těsto, kterým naplníte, máslem a hrubou moukou, vysypanou formu na muffiny. Každý muffin ještě pozvedne křupavá krusta. Tu uděláte ze směsi 50 g cukru, lžíce másla a mandlových plátků. Rovnoměrně ji rozprostřete na povrch všech muffinů a dejte péct cca na 25 minut.

Jahodové celozrnné galetky

Suroviny:

  • 200 g celozrnné mouky
  • 500 g čerstvých jahod
  • špetka soli (cca 2 g)
  • 100 g másla
  • 30 ml olivového oleje
  • 100 g bílého jogurtu
  • 4 polévkové lžíce ledové vody (přidat či ubrat podle hustoty těsta)
  • 5 ml citronové šťávy
  • 10 ml vody
  • 1 žloutek

Posypkovou směs tvoří: 50 g celozrnné mouky, 30 g cukru krupice a 50 g mandlí mletých nebo na plátky

V míse spojíme celozrnnou mouku, rozpuštěné máslo, bílý jogurt, sůl a olivový olej. Podle hustoty přilejeme ledovou vodu, až nám vznikne tužší těsto. Přikryté utěrkou jej necháme chvíli odpočívat. Umyté a poctivě očištěné jahody nakrájíme na čtvrtky a zakápneme citronovou šťávou. Vedle si nachystáme směs z celozrnné mouky, cukru a mandlí. Odložené těsto rozválíme do kulatého tvaru a dáme na pečící papír do oválné zapékací formy. Uprostřed těsta rozsypeme připravenou směs z mouky cukru a mandlí a na to poklademe jahody. Okraje necháváme volné (cca 5 cm) a přeložíme je přes část jahod. Potřeme žloutkem smíchaným s vodou. Pečeme na 170 °C zhruba 40 minut.

Jahodový puding s chia semínky

1 porce pudinku obsahuje:

  • cca 50 ml mandlového mléka
  • 2-3 lžíce chia semínek
  • 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo medu
  • 250 g jahod
  • Na karamelová semínka: 3-4 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžičky agáve či medu
  • 2 lžičky kokosového cukru

Chia semínka zalijeme půl šálkem mandlového mléka a necháme chvíli být. Postupně poté doplňujeme mandlové mléko do konzistence chia pudinku, kterou máte rádi. Dosladíme agáve nebo medem a pudinku už se dál věnovat nemusíme. Jahody rozmixujeme na pyré a nalejeme na pudink. Slunečnicová semínka smícháme s agáve nebo medem, přidáme kokosový cukr, a to vše dohromady použijeme jako dokonale chutnou ozdobu.

Kterou z těchto letních dobrot, překvapíte rodinu nebo přátelé? Určitě budete mít úspěch.

Další články

Vino Barbaresco je výborné italské červené víno

Božský nápoj

Jaká vína jsou vhodná pro archivaci? Poradíme vám

Španělský olivový olej v sobě ukrývá spoustu zajímavých tajemství

Gril na kuřata snadno rozšíří vaši nabídku

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *