Jídlo a pochoutky

Jahodové letní osvěžení třikrát jinak

Kdo by odolal sladké chuti s jemně křupajícími zrníčky mezi zuby a nezaměnitelné vůni jahod. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů A, B, C, E, stejně jako minerálů jako hořčík, vápník, draslík fosfor a fluor a další. Díky své lehce stravitelné vláknině, nízkému obsahu cukru a především pektinu podporují metabolismus a tím dokonce usnadňují hubnutí.

Pojďme si z nich připravit nějakou lahůdku pro dny, kdy vás pronásleduje chuť na něco dobrého.

Rebarborovo-jahodové muffiny

Složení:

  • 120 g rebarbory
  • 120 g jahod
  • 180 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli (cca 2 g)
  • 200 g hnědého třtinového cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 90 g másla + 1 lžíce na posypku
  • mandlové plátky

Troubu rozehřejeme na 180 °C. V míse smícháme 150 g cukru, sůl, mouku a prášek do pečiva. Do jiné mísy dejte mléko v pokojové teplotě, k tomu šťávou z citronu, nastrouhaný zázvor, vajíčka a rozpuštěné máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou rebarboru a směs ze sypkých surovin, aby vám vzniklo husté, lepkavé těsto, kterým naplníte, máslem a hrubou moukou, vysypanou formu na muffiny. Každý muffin ještě pozvedne křupavá krusta. Tu uděláte ze směsi 50 g cukru, lžíce másla a mandlových plátků. Rovnoměrně ji rozprostřete na povrch všech muffinů a dejte péct cca na 25 minut.

Jahodové celozrnné galetky

Suroviny:

  • 200 g celozrnné mouky
  • 500 g čerstvých jahod
  • špetka soli (cca 2 g)
  • 100 g másla
  • 30 ml olivového oleje
  • 100 g bílého jogurtu
  • 4 polévkové lžíce ledové vody (přidat či ubrat podle hustoty těsta)
  • 5 ml citronové šťávy
  • 10 ml vody
  • 1 žloutek

Posypkovou směs tvoří: 50 g celozrnné mouky, 30 g cukru krupice a 50 g mandlí mletých nebo na plátky

V míse spojíme celozrnnou mouku, rozpuštěné máslo, bílý jogurt, sůl a olivový olej. Podle hustoty přilejeme ledovou vodu, až nám vznikne tužší těsto. Přikryté utěrkou jej necháme chvíli odpočívat. Umyté a poctivě očištěné jahody nakrájíme na čtvrtky a zakápneme citronovou šťávou. Vedle si nachystáme směs z celozrnné mouky, cukru a mandlí. Odložené těsto rozválíme do kulatého tvaru a dáme na pečící papír do oválné zapékací formy. Uprostřed těsta rozsypeme připravenou směs z mouky cukru a mandlí a na to poklademe jahody. Okraje necháváme volné (cca 5 cm) a přeložíme je přes část jahod. Potřeme žloutkem smíchaným s vodou. Pečeme na 170 °C zhruba 40 minut.

Jahodový puding s chia semínky

1 porce pudinku obsahuje:

  • cca 50 ml mandlového mléka
  • 2-3 lžíce chia semínek
  • 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo medu
  • 250 g jahod
  • Na karamelová semínka: 3-4 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžičky agáve či medu
  • 2 lžičky kokosového cukru

Chia semínka zalijeme půl šálkem mandlového mléka a necháme chvíli být. Postupně poté doplňujeme mandlové mléko do konzistence chia pudinku, kterou máte rádi. Dosladíme agáve nebo medem a pudinku už se dál věnovat nemusíme. Jahody rozmixujeme na pyré a nalejeme na pudink. Slunečnicová semínka smícháme s agáve nebo medem, přidáme kokosový cukr, a to vše dohromady použijeme jako dokonale chutnou ozdobu.

Kterou z těchto letních dobrot, překvapíte rodinu nebo přátelé? Určitě budete mít úspěch.

Další články

Zdravé letní recepty. Jaké to jsou?

4 super tipy na „plant-based“ mňamky, s nimiž zabodujete i u „neveganů“

6 tipů na zdravou snídani, která chutná a zasytí

Ořechovka, zcela delikátní záležitost!

28 úžasných halloweenských sladkostí

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *