Jak pěstovat, jíst a skladovat čočkové klíčky
Pěstování čočkových klíčků je skvělý způsob, jak zvýšit výživové hodnoty a stravitelnost této zdravé luštěniny. Přečtěte si, jak si snadno a levně naklíčit čočku doma.
Jaký je rozdíl mezi čočkou a naklíčenou čočkou?
Obyčejná nenaklíčená čočka se nedá jíst syrová a musí se déle vařit, aby byla poživatelná. V závislosti na typu čočky, kterou vaříte, to může trvat 15-30 minut. Běžná čočka má vydatnou hustou fazolovou strukturu a bohatou chuť.
Naklíčená čočka prošla procesem klíčení, při kterém v každém semínku čočky v důsledku vlhkého prostředí vyrostl malý nitkovitý klíček. Tímto procesem se v čočce rozkládají určité sloučeniny, které jsou snadněji stravitelné, a čočka je tak vhodná ke konzumaci v syrovém stavu. Klíčení čočky také mění strukturu a chuť luštěniny. Stane se křupavější, lehčí a zemitější.
Přínosy čočkových klíčků pro zdraví
- Klíčení čočky zvyšuje obsah živin. Jedna nedávná studie zjistila, že naklíčená čočka má výrazně vyšší obsah bílkovin, vápníku a draslíku.
- Naklíčená čočka má vysoký obsah antioxidantů, tzv. fenolových sloučenin, které podporují zdraví.
- Bylo prokázáno, že klíčení luštěnin snižuje obsah kyseliny fytové, což usnadňuje jejich trávení.
- Klíčky čočky obsahují vitamin C, železo a foláty.
Je naklíčená čočka vhodná ke konzumaci?
Ačkoli se hodně mluví o nemocech způsobených klíčky, čočkové klíčky jsou ve skutečnosti zcela bezpečné, zvláště když si je připravíte sami doma.
Pěstování klíčků ve velkém komerčním měřítku velmi ztěžuje omezení výskytu patogenů, protože k jejich pěstování je nutné teplé a vlhké prostředí a právě v tomto prostředí se mohou takové bakterie hromadit.
Klíčení v malém měřítku doma je však obvykle docela bezpečné. Pravděpodobnost nákazy nějakým patogenem je velmi malá, protože máte kontrolu nad jednou nebo dvěma sklenicemi a jejich čistotou.
Je třeba čočkové klíčky vařit?
Naklíčená čočka se nemusí vařit. Lze ji jíst syrovou, ale pro jinou konzistenci a chuť ji můžete uvařit. Jejich vaření trvá kratší dobu než u běžné čočky.
Syrové klíčky čočky se skvěle hodí do salátů, zeleninových misek nebo jako křupavá příloha na tacos či avokádový toast. Vařená naklíčená čočka se skvěle hodí do polévky nebo k zeleninovému smažení.
Je naklíčená čočka plnohodnotnou bílkovinou?
Běžná čočka obvykle není plnohodnotnou bílkovinou, ale protože klíčení čočky zvyšuje její nutriční hodnotu, stává se z ní plnohodnotná bílkovina!
Kde koupit naklíčenou čočku
Vlastní naklíčenou čočku si lze snadno a levně vyrobit, ale někteří lidé na to prostě nemají čas a raději si naklíčenou čočku koupí, aby získali všechny její výživové výhody.
Naklíčenou čočku si můžete koupit online nebo v obchodech se zdravou výživou, ale obvykle je tato čočka vysušená tak, aby se zabránilo vzniku choroboplodných zárodků, takže je třeba ji před konzumací uvařit.
Domácí čočkové klíčky naopak můžete jíst syrové. Naklíčenou čočku, kterou lze jíst syrovou, můžete najít na místních farmářských trzích.
Jak skladovat čočkové klíčky
Po dokončení klíčení čočky ji uložte do suché nádoby v chladničce. Přestože je pro pěstování čočkových klíčků klíčové vlhké prostředí, po dokončení klíčení musí být v chladu a suchu, aby se nezkazily.
Abych zajistila, že čočkové klíčky musí zůstat suché, usušíme je na kuchyňské lince na papírové utěrce hned po skončení klíčení. Uložíme do lednice, vyložím nádobu papírovými utěrkami a naplníme ji čočkou, na kterou přidám papírovou utěrku, aby zůstala suchá a čerstvá.
Jak konzumovat naklíčenou čočku
Skvělé na naklíčené čočce je, že se dá jíst syrová i vařená. Ať už se jedná o čočku červenou, zelenou, hnědou nebo francouzskou, všechny se dají použít podobně. Chuť a struktura se může u jednotlivých druhů čočky trochu lišit, takže experimentujte a zjistěte, co vám chutná!
V syrové podobě mají čočkové klíčky lehce křupavou strukturu a zemitou chuť. Po uvaření jsou o něco vydatnější, ale stále lehčí než běžná čočka.
Způsoby, jak jíst syrovou naklíčenou čočku:
- v salátech
- na avokádovém toustu
- v sendvičv zeleninových mískách
- v tacos
Způsoby konzumace vařené naklíčené čočky:
- čočkové hamburgery
- polévka
- zeleninová smažená jídla
- chilli
- indický daal
- ve frittatách nebo míchaných směsích
- do nádivek
- v pastýřském koláči
Jak skladovat naklíčenou čočku
Po naklíčení čočky je nejlépe skladovat ji v chladničce na suchém místě. Ačkoli čočka potřebuje ke klíčení a vyklíčení teplo a vlhko, po naklíčení musí být v chladu a suchu, aby neplesnivěla nebo se nezkazila.
Po usušení na kuchyňské lince, jakmile skončíte s klíčením, je nejlepší skladovat je v uzavřené nádobě vyložené papírovými utěrkami v chladničce.
Tipy na pěstování čočkových klíčků
- Nejlepší je použít zavařovací sklenici se širokým hrdlem, protože čočka potřebuje po namočení prostor pro roztažení a dýchání, aby nebyla příliš vlhká. Tento recept vyžaduje 1/2 šálku čočky, která po naklíčení téměř zaplní celou sklenici. Pokud chcete recept zdvojnásobit, použijte 2 sklenice, aby měla čočka dostatek prostoru k rozšíření.
- Přikryjete gázou nebo plátýnkem a otočíte dnem vzhůru,aby odtekla přebytečná voda a dostal se do sklenice vzduch během klíčení nebo můžete použít klíčící misku nebo sklenici se speciálnám víčkem. Jsou dostupné v různých variantách na internetu.
- Můžete použít všechny druhy čočky včetně červené, zelené, hnědé
- Jediné, co se může lišit, je doba, za kterou se klíčky vytvoří.
Jak naklíčit čočku
- K naklíčení čočky potřebujete pouze samotnou čočku, zavařovací sklenici a plátýnko nebo misku na klíčení. Ujistěte, že čočka má ve sklenici dostatek prostoru pro naklíčení.
- Začněte tím, že do zavařovací sklenice nasypete 1/2 šálku čočky, propláchnete ji vodou a odstraníte případné kamínky. Můžete ji propláchnout tak, že ji vložíte do vody, pak na sklenici nasadíte víčko na klíčky a vodu přes víčko vylijete. Po propláchnutí čočku zcela zakryjte vodou a ujistěte se, že je nad čočkou 1-2 centimetry vody. Čočku nechte ve vodě namočenou asi 8 hodin. Pokud chcete, můžete ji tam nechat přes noc.
- Jakmile je čočka namočena asi 8 hodin, slijte vodu ze sklenice. Postavte sklenici pod úhlem vzhůru nohama tak, aby víčko s klíčky bylo na dně. Sklenici můžete postavit ke zdi nad mísu, aby se zachytila přebytečná voda, nebo můžete použít speciálně vyrobený stojan na klíčení.
- Čočku je třeba 2-3krát denně propláchnout a scedit vodou, aby zůstala čerstvá. Celkem bude muset vydržet asi 2-3 dny, aby plně naklíčila.
- Jakmile dosáhnou požadované délky (obvykle 1/2 až 2 cm), ještě jednou je opláchněte a nechte okapat. Poté můžete čočku vyjmout ze sklenice a rovnoměrně rozloženou ji položit na papírové utěrky nebo čistou utěrku na nádobí, aby asi 1 hodinu oschla. Sušení pomáhá zabránit tomu, aby se zkazila. Ideální je hned jí knzumovat.
- Jakmile jsou suché, uložte je do chladničky. Nadměrná vlhkost může způsobit, že se rychleji zkazí, proto je nejlepší skladovat je v nádobě vyložené papírovou utěrkou. V chladničce vydrží asi 5-7 dní, ale nezapomeňte provést test pohledem/čichem. Pokud si všimnete plísně nebo ucítíte nějaký nepříjemný zápach, je čas je vyhodit!