Jaká vína jsou vhodná pro archivaci? Poradíme vám
Komerční článek
V současné době existuje nespočetné množství vín, přičemž některá jsou méně, jiná naopak více vhodná pro archivaci. V první řadě je nezbytné zaměřit se na odrůdu, protože každá se vyznačuje jinými vlastnostmi. Podle zákona se víno za archivní považuje v okamžiku, kdy je v oběhu alespoň tři roky po sklizni hroznů. Samozřejmě je nezbytné dbát i na dostatečné procento alkoholu a v neposlední řadě na kyselinu siřičitou. V následujících řádcích vám o archivaci prozradíme více informací.
Pro archivní víno je potřeba vytvořit odpovídající podmínky, a to tmu, ticho, stálou teplotu a optimální relativní vlhkost. Sáhněte po takovém vínu, které je pro archivaci přímo vyrobené.
Délka archivace
Další otázkou zní, jak dlouho vlastně můžete víno archivovat, aby neztrácelo na hodnotě. Odpověď, bohužel, neexistuje. Archivní víno by mělo obsahovat dostatečné množství kyselin, alkoholu i cukru, protože se tím zvyšuje šance, že doba zrání se prodlouží.
Vína vhodná k archivaci
Bílé víno z Moravy je svěží, přičemž se doporučuje vypít ho během tří let, takže pro archivaci není úplně optimální. Sáhněte spíše po těžkém vínu z oblasti Bordeaux, neboť je charakteristické dlouhou dobou zrání. V počátcích jsou taková archivní vína trpká a hořká, jelikož v sobě mají hodně tříslovin, ovšem postupem času se chuť zjemňuje. Čím později ho otevřete, tím více si na něm pochutnáte.
Pokud patříte mezi milovníky bílých vín, pro archivaci je ideální Rulandské bílé či šedé a Chardonnay, zatímco z červených vín se hodí zase Merlot, Rulandské modré a Cabernet Sauvignon.
Hledáte internetový obchod, odkud byste mohli archivní víno objednat? Podívejte se do e-shopu Wineme, které se na vína specializuje. S daným odvětvím má více než desetileté zkušenosti. Odborníci z e-shopu vám poradí i při výběru archivního vína.