Jídlo a pochoutky

Karobela je chutnější a zdravější Nutella. Zamilujete si ji!

Rozhodli jste se stravovat zdravě a narazili jste na problém v podobě absence veganské Nutelly? Vlastně ani nemusíte být vegani – stačí, když sladké vyřadíte ze svého jídelníčku a zákonitě se dostaví „absťák“… Naštěstí si můžete vyrobit vlastní polevu či pomazánku, která je mnohem zdravější a podle nás i chutnější. Jak na to?

Ingredience na polevu

  • sušené vypeckované datle (cca 10 ks)
  • cca 60 g lískových ořechů
  • cca 30 g kešu oříšků (případně pouze lískové ořechy)
  • 2 lžíce praženého karobu
  • 1 dl vody

Ingredience na pomazánku (hustější verze)

  • sušené vypeckované datle (cca 10 ks)
  • cca 60 g lískových ořechů
  • cca 30 g kešu oříšků (opět můžete použít jen lískové ořechy)
  • 2 lžíce praženého karobu
  • 30 g kokosového oleje

Postup přípravy

Rozhodnete-li se připravit polevu, tedy řidší variantu, můžete ji použít třeba na ovocný salát. Ořechy přes noc namočte – budou lépe stravitelné. Vložte je společně s datlemi, karobem a vodou do mixéru a rozmixujte dohladka.

Příprava sladké pomazánky je velmi podobná, ovšem s tím rozdílem, že se ořechy nenamáčí, případně se namočí, ale poté se osuší (voda má negativní vliv na trvanlivost). Vodu nahraďte kokosovým olejem, který předem roztopíte ve vodní lázni (kvůli snadnějšího mixování). Hotovou karobelu můžete skladovat ve skleničce v lednici i po několik dní.

Další články

Božský nápoj

Jaká vína jsou vhodná pro archivaci? Poradíme vám

Španělský olivový olej v sobě ukrývá spoustu zajímavých tajemství

Gril na kuřata snadno rozšíří vaši nabídku

Připravte se na letní grilování

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.