Jídlo a pochoutky

Ořechovka, zcela delikátní záležitost!

O tom, že nadměrné množství alkoholu škodí po fyzické i psychické stránce člověka, víme. Známé jsou však i informace o prospěšných látkách obsažených například v pivu či vínu. Jak je to s likéry, konkrétně s ořechovkou, si povíme nyní.

Z bohatství přírody

Ořechovka, jak už samotný název napovídá, je primárně vyráběna z plodů ořešáku vlašského. K přípravě se používají ještě nezralé ořechy, kvalitní líh, ideálně 40%, dále několik druhů bylin, koření a pro sladší chuť i cukr, případně med. Tradice velí sklízet ořechy 24. června, na svatého Jana. V tu dobu jsou ořechy ještě zelené, nemají na sobě tvrdou skořápku. Ačkoliv lze poměrně snadno tento alkoholický nápoj vyrobit doma v kuchyni, současný trh nabízí širokou škálu tmavohnědých likérů báječné chuti a rozmanitých druhů. Není totiž ořechovka jako ořechovka. Kromě tradiční známé Sudličkovy ořechovky můžete nalézt i specialitky typu Ullersdorf ořechovky, do níž výrobci přidávají pro ozvláštnění chuti vanilku. Známý český prodejce destilátů Pan Alfréd nabízí i Chvalešovický ořechový likér s přídavkem lesního medu.

Ne nadarmo je ořechovka nazývána žaludeční likér

Už naše babičky užívaly jednu kávovou lžičku ořechovky každé ráno nalačno jako lék. Vzhledem k tomu, že jde o zcela přírodní nápoj, působí prospěšně na lidský organismus, a to především na zažívání. Do všeobecného povědomí se dostaly i blahodárné účinky na činnost jater nebo pročištění krve. A není se čemu divit. Samotné ořechy jsou dnes právem označovány za superpotravinu, jelikož pomáhají odstranit desítky zdravotních obtíží, zároveň jsou bohatým zdrojem vitamínů.

Najde uplatnění i v kuchyni

Protože se ořechovka vyznačuje naprosto jedinečnou hořko-sladkou chutí, je zřejmé, že šikovné české hospodyňky pro ni najdou místo i v kuchyni.Ořechovka totiž dokáže báječně dochutit kdejaké dezerty či cukroví. Dost často se stává také tajnou ingrediencí míchaných koktejlů.

Další články

Zdravé letní recepty. Jaké to jsou?

Jahodové letní osvěžení třikrát jinak

4 super tipy na „plant-based“ mňamky, s nimiž zabodujete i u „neveganů“

6 tipů na zdravou snídani, která chutná a zasytí

28 úžasných halloweenských sladkostí

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *