Jídlo a pochoutky

Ořechovka, zcela delikátní záležitost!

O tom, že nadměrné množství alkoholu škodí po fyzické i psychické stránce člověka, víme. Známé jsou však i informace o prospěšných látkách obsažených například v pivu či vínu. Jak je to s likéry, konkrétně s ořechovkou, si povíme nyní.

Z bohatství přírody

Ořechovka, jak už samotný název napovídá, je primárně vyráběna z plodů ořešáku vlašského. K přípravě se používají ještě nezralé ořechy, kvalitní líh, ideálně 40%, dále několik druhů bylin, koření a pro sladší chuť i cukr, případně med. Tradice velí sklízet ořechy 24. června, na svatého Jana. V tu dobu jsou ořechy ještě zelené, nemají na sobě tvrdou skořápku. Ačkoliv lze poměrně snadno tento alkoholický nápoj vyrobit doma v kuchyni, současný trh nabízí širokou škálu tmavohnědých likérů báječné chuti a rozmanitých druhů. Není totiž ořechovka jako ořechovka. Kromě tradiční známé Sudličkovy ořechovky můžete nalézt i specialitky typu Ullersdorf ořechovky, do níž výrobci přidávají pro ozvláštnění chuti vanilku. Známý český prodejce destilátů Pan Alfréd nabízí i Chvalešovický ořechový likér s přídavkem lesního medu.

Ne nadarmo je ořechovka nazývána žaludeční likér

Už naše babičky užívaly jednu kávovou lžičku ořechovky každé ráno nalačno jako lék. Vzhledem k tomu, že jde o zcela přírodní nápoj, působí prospěšně na lidský organismus, a to především na zažívání. Do všeobecného povědomí se dostaly i blahodárné účinky na činnost jater nebo pročištění krve. A není se čemu divit. Samotné ořechy jsou dnes právem označovány za superpotravinu, jelikož pomáhají odstranit desítky zdravotních obtíží, zároveň jsou bohatým zdrojem vitamínů.

Najde uplatnění i v kuchyni

Protože se ořechovka vyznačuje naprosto jedinečnou hořko-sladkou chutí, je zřejmé, že šikovné české hospodyňky pro ni najdou místo i v kuchyni.Ořechovka totiž dokáže báječně dochutit kdejaké dezerty či cukroví. Dost často se stává také tajnou ingrediencí míchaných koktejlů.

Další články

28 úžasných halloweenských sladkostí

Růžová lahoda: Jahodové smoothie s vločkami, které vás ráno pořádně nakopne

Superchutné vegan brownies

Pečená brokolice s česnekem a citronovou šťávou

Hummus z černých fazolí

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *