Proč se jí kukuřičný škrob?

Adam Valový
31. ledna 2023
7 minut čtení

Kukuřičný škrob je univerzální složka, která se dodává ve formě bílého prášku. V receptech můžete tuto kouzelnou přísadu použít k zahušťování omáček a polévek.

Škrob se vyrábí z kukuřičného zrna a upravuje se do prachové formy pro kulinářské i nekulinářské použití.

Každého zajímá: „Proč lidé používají kukuřičný škrob k jídlu a jiným alternativním účelům?“. Existuje několik přijatelných důvodů, proč by lidé měli kukuřičný škrob konzumovat.

Lidé obvykle konzumují kukuřičný škrob v potravinách, které se s ním vaří, jako jsou polévky, omáčky, pečivo nebo zpracované potraviny.

Nadměrné používání kukuřičného škrobu je však zdraví nebezpečné.

V tomto příspěvku se budeme zabývat kukuřičným škrobem jako kulinářskou přísadou a jeho alternativním použitím.

Co je kukuřičný škrob?

Kukuřičný škrob je fantastická ingredience používaná v mnoha veganských receptech. Ale co to vlastně kukuřičný škrob je? Existuje něco jako správný druh, nebo byste měli použít jakýkoli, který máte ve spíži? V čem je tak jedinečný, že ho dnes do svých pokrmů používá kdekdo?

Kukuřičný škrob se získává z endospermu zrna, podobně jako endosperm, který se nachází ve většině obilovin. Jsou to rozemletá kukuřičná zrna.

Zdrojem kukuřičného škrobu je kukuřice (kukuřičné zrno). Toto zrno, často označované jako Zea Maize, obsahuje přírodní sacharidy. Má vzhled mastku, ale nemá žádnou chuť ani vůni. Je k dostání na pultech obchodů s potravinami spolu s jinými škroby.

Jak chutná kukuřičný škrob?

Kukuřičný škrob chutná jako mouka nebo jako mouka. To znamená, že nemá žádnou chuť, alespoň ne takovou, kterou by člověk mohl rozpoznat. Kukuřičný škrob má vysokou viskozitu. To znamená, že docela dobře zahušťuje tekutiny, což je ideální pro vaření.

Použití kukuřičného škrobu v potravinách

Kukuřičný škrob je běžnou potravinářskou přísadou, která se vyskytuje v různých výrobcích, zejména v pečených potravinách. Působí jako zahušťovadlo a pomáhá regulovat rychlost rozpouštění cukru a dalších složek v potravinách.

Kukuřičný škrob se používá jako zahušťovadlo do omáček, omáček, polévek a dušených pokrmů. Používá se také k zajištění hladké konzistence sladkostí, jako jsou pudinky a krémy. Někteří lidé ho používají k poprašování pracovních ploch při válení těsta.

Kukuřičný škrob je alternativou bezlepkové mouky a lze z něj připravovat bezlepkové recepty. Je také oblíbenou součástí mnoha vegetariánských kuchyní, protože napodobuje pojivové schopnosti vajec a mletého masa. V kombinaci s dalšími přísadami odvede svou práci.

Je kukuřičný škrob zdravá potravina?

Kukuřičný škrob je jako škrob dobrým zdrojem sacharidů a bílkovin. Má také nízký obsah tuku a neobsahuje cholesterol. Bohužel je velmi kalorický a neobsahuje mnoho výživných látek.

Kukuřičný škrob můžeme použít v mnoha surovinách jako náhradu pšeničné mouky. Lze z něj připravit bezlepkové pečivo, například chléb, muffiny a sušenky.

Protože se v něm nevytváří lepek jako v pšeničné mouce, můžeme ho použít k tomu, aby pečené výrobky měly jemnější strukturu.

Kukuřičný škrob neobsahuje lepek, není geneticky modifikovaný a je košer. Má vysoký obsah železa, vápníku, hořčíku, vitaminu C a thiaminu.

Jeden šálek kukuřičného škrobu má následující nutriční hodnotu:

Obsahuje přibližně 488 kalorií a 117 gramů sacharidů.

Je důležité si uvědomit, že kukuřičný škrob má dva druhy: „normální“ a „modifikovaný“. Protože modifikovaný kukuřičný škrob je více zpracovaný, najdete ho v mnoha běžných obchodech s potravinami ve vašem okolí.

Také má delší dobu trvanlivosti než běžný kukuřičný škrob. Je výhodný, pokud ho plánujete skladovat v kuchyni delší dobu.

Co se stane, když zkonzumujete příliš mnoho kukuřičného škrobu?

Nadměrná konzumace tohoto prášku v průběhu času je však pro tělo nebezpečná.

Pokud budete konzumovat příliš velké množství kukuřičného škrobu, můžete mít vážné zažívací potíže. a mohl by vám způsobit pocit nadýmání nebo bolesti žaludku.

Kromě toho může konzumace příliš velkého množství tohoto prášku v průběhu času vést k poruchám příjmu potravy, což může mít dopad na fyzické a psychické zdraví člověka.

Nežádoucí účinky konzumace kukuřičného škrobu

Kukuřičný škrob má mnoho negativních dopadů na zdraví. Konzumace příliš velkého množství kukuřičného škrobu může vést k alergické reakci v podobě kopřivky, kožní vyrážky a otoků obličeje a krku. 

Mezi další příznaky patří také svírání na hrudi nebo potíže s dýcháním. To vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc lékaře. Tyto nežádoucí účinky kukuřičného škrobu mohou vzniknout také při konzumaci potravin obsahujících kukuřičný škrob.

Nadměrné množství kukuřičného škrobu může vyvolat ucpání střev, což má za následek bolesti žaludku, nevolnost, zvracení a dehydrataci.

Jiné využití kukuřičného škrobu než k jídlu

Kukuřičný škrob můžete použít k výrobě zubní pasty a odstraňovače make-upu. V dnešním prostředí má kukuřičný škrob širokou škálu využití.

Můžete ho také použít k zahušťování kuchyně, odstraňování oleje z vozidel a čištění skla. Najdeme ho v mnoha oblíbených domácích potřebách, jako jsou zubní pasty a odličovače.

Protože je kukuřičný škrob základní složkou zubní pasty a odličovače, je logické, že se používají společně. Když je použijete společně, je jednodušší odstranit všechny stopy make-upu a zároveň si vyčistit zuby!

Kukuřičný škrob se používá jako zahušťovadlo při vaření a ve zpracovaných potravinách. Nejde o chuť, protože je vhodný i pro vaši energii a wellness, pokud ho používáte v malém množství. Určitě to s ním nepřehánějte, protože příliš velké množství kukuřičného škrobu najednou může vést k bolestem žaludku a nadýmání.

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Jídlo a pochoutky,

Poslední aktualizace:  24. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky