Nepálští a britští horolezci opět překonali své vlastní rekordy

Adam Valový
13. května 2024
4 minuty čtení

Nepálský horolezec Kami Rita Sherpa a britský horolezec Kenton Cool se opět zapsali do historie, když pokořili Mount Everest – nejvyšší horu světa. Pro oba to byl další obdivuhodný počin, kterým posunuli své vlastní rekordy a znovu ukázali světu svou neuvěřitelnou vytrvalost a odhodlání.

Kami Rita, známý také jako „Super Kami“, vystoupal na vrchol Everestu již podeváté, čímž se stal rekordmanem mezi horolezci s nejvyšším počtem výstupů. Tento 54letý Nepálec poprvé pokořil Everest v roce 1994 a od té doby se na něj vrací téměř každý rok, s výjimkou tří let, kdy byla hora z různých důvodů uzavřena. V loňském roce Kami Rita dokázal zdolat Everest dokonce dvakrát a podtrhl tak svou neuvěřitelnou odolnost a horolezecké dovednosti.

Padesátiletý Brit Kenton Cool si na Everestu připsal osmnáctý výstup. I on patří mezi legendy horolezectví a je respektován pro své bohaté zkušenosti a vytrvalost. Cool se na vrchol Everestu poprvé vyšplhal v roce 2002 a od té doby se stal zkušeným průvodcem, který vedl na vrchol stovky klientů.

Oba horolezci zdolali Everest po Jihovýchodním hřebeni, nejpopulárnější cestě na vrchol, kterou v roce 1953 jako první zdolali Sir Edmund Hillary a Tenzing Norgay. Tato trasa je náročná a vyžaduje značnou fyzickou i psychickou sílu, ale pro zkušené horolezce, jako jsou Kami Rita a Kenton Cool, představuje uskutečnitelnou výzvu.

Výkony Kami Rity a Kentona Coola jsou obdivuhodné a zdůrazňují neuvěřitelnou sílu lidského ducha. Jejich odhodlání a vytrvalost inspirují horolezce po celém světě a ukazují, že i ty nejnáročnější překážky lze překonat s odhodláním a vytrvalostí.

Horolezectví hraje v Nepálu důležitou roli. Tato země, která se pyšní osmi z 14 nejvyšších hor světa včetně Everestu, láká horolezce z celého světa a představuje pro Nepál významný zdroj příjmů a pracovních příležitostí. V letošní horolezecké sezóně, která končí v květnu, vydala nepálská vláda 414 povolení k výstupu na Everest, z nichž každé stojí 11 000 dolarů.

Příběhy Kami Rity a Kentona Coola slouží jako připomínka neuvěřitelné krásy a majestátnosti hor a zároveň zdůrazňují sílu lidského ducha a odhodlání. Jejich výkony inspirují lidi po celém světě a ukazují, že i ty nejnáročnější překážky lze překonat s odhodláním a vytrvalostí.tunesharemore_vert

Kenton Cool a Kami Rita Sherpa nejsou jediní, kteří se na Everestu zapsali do historie. Mezi další legendy, které opakovaně zdolávají tuto impozantní horu, patří například Ang Dorje Sherpa s 21 výstupy a Apa Sherpa s 22 výstupy. Tito horolezci, ať už Nepálci, nebo horolezci z jiných zemí, sdílí vášeň pro hory a neuvěřitelnou odolnost, která jim umožňuje překonávat stále náročnější výzvy.

Horolezectví v Nepálu není jen o individuálních výkonech. Pro tuto zemi je to důležitý průmysl, který generuje značné příjmy a pracovní místa. Vláda od horolezců vybírá poplatky za povolení k výstupu na Everest a další himálajské vrcholy, které se investují do infrastruktury, ochrany životního prostředí a podpory místních komunit.

Horolezecký turismus v Nepálu přináší i svá rizika. Například v roce 2014 došlo na Everestu k tragické lavině, která si vyžádala životy 16 lidí. V roce 2019 pak zemřelo 4 horolezce na K2, druhou nejvyšší horu světa. Tyto tragédie zdůrazňují nutnost dodržování bezpečnostních pravidel a respektování náročných podmínek hor.

Přestože horolezectví v Himálaji představuje určité nebezpečí, pro mnoho lidí je to neodolatelná výzva. Krása a majestátnost hor lákají dobrodruhy z celého světa, kteří touží pokořit vrchol a zažít ten jedinečný pocit svobody a splnění snu.

Výkony Kami Rity Sherpy, Kentona Coola a dalších legendárních horolezců slouží jako inspirace pro nás všechny. Ukazují nám, že s odhodláním, vytrvalostí a respektem k přírodě můžeme překonávat i ty nejnáročnější překážky a dosahovat neuvěřitelných věcí.

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Asie, Cestování,

Poslední aktualizace:  13. května 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky