Řecko varuje turisty: Vysoké teploty budou stále častější

Adam Valový
25. června 2024
3 minuty čtení

Řecko se v posledních letech potýká s novou hrozbou: extrémními vlnami veder. Tyto jsou přisuzovány klimatickým změnám a vedly k řadě úmrtí turistů. Úřady jsou nuceny vydávat varování pro návštěvníky.

Během nedávné vlny veder v Řecku zemřeli tři turisté a další se pohřešují. Jedním z obětí byl 68letý Němec, který byl nalezen v bezvědomí na ostrově Chania. Teploty v Řecku v té době dosáhly až 43 stupňů Celsia, což je nejvyšší naměřená hodnota v historii země.

Řecký ministr zdravotnictví Adonis Georgiadis vyzval turisty, aby „zbytečně neriskovali“ a byli opatrní během horkého počasí. Zdůraznil, že klimatické změny vedou k častějším a intenzivnějším vlnám veder a že turisté si musí být těchto rizik vědomi.

Zeměpisná poloha Řecka a jeho blízkost k Africe ho činí obzvláště zranitelným vůči dopadům klimatických změn. Vysoké teploty a nedostatek srážek vedou k vysychání půdy a zvyšují se rizika lesních požárů.

Turisté, kteří se chystají do Řecka, by se měli před cestou seznámit s aktuálními předpověďmi počasí a dodržovat následující rady:

  • Vyhýbat se pobytu venku v nejteplejší části dne (mezi 11. a 16. hodinou).
  • Pít dostatek tekutin, i když nepociťují žízeň.
  • Nosit lehké oblečení a chránit si hlavu před sluncem.
  • Používat opalovací krém s vysokým faktorem SPF.
  • Všímat si příznaků úpalu, jako jsou závratě, nevolnost a zmatenost. V případě jakýchkoli pochybností vyhledat lékařskou pomoc.
  • Dbát na to, aby se chladili, a to koupáním, sprchováním nebo pobytem v klimatizovaných prostorech.
  • Nezapomínat, že i když je Řecko krásnou zemí s bohatou historií a kulturou, je důležité mít na paměti rizika spojená s horkým počasím.

Dodržováním výše uvedených rad se můžete během dovolené v prosluněném Řecku chránit a zajistit si bezpečnou a příjemnou dovolenou. Kromě toho je vhodné během vln veder více dbát na celkovou životosprávu. To znamená jíst zdravé potraviny, mít dostatek spánku a vyhýbat se nadměrné fyzické námaze. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, raději se poraďte před cestou se svým lékařem.

Zdroj: https://www.euronews.com/travel/2024/06/24/holidaymakers-in-greece-warned-of-heatwave-risks

Kategorie:

Ostatní,

Poslední aktualizace:  25. června 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky