Jídlo, které byste nikdy neměli jíst během letu

Adam Valový
11. července 2024
5 minut čtení

Přestože je letadlo perfektní dopravní prostředek, který nás rychle dopraví do vysněné destinace, není žádným tajemstvím, že během letu dostává organismus zabrat. Nízký tlak vzduchu, nízké teploty a snížená hladina kyslíku – to vše může mít negativní vliv na naše fyzické zdraví, nemluvě o stresu z cestování a narušeném spánku.

Nabízí se však prověřené způsoby, jak zmírnit některé nepříjemné vedlejší účinky létání. Odborníci na výživu se shodují, že existují určité potraviny a nápoje, kterým by se měli cetující před, během a po letu vyhýbat, aby tím podpořili optimální trávení a celkové pohodlí.

Proč se v letadle cítíme nafouklí?

„Naše trávení během letu nejvíce ovlivňuje tlak v kabině,“ vysvětluje vedoucí nutriční specialistka společnosti Holland & Barrett Ellie Birch. Mnoho lidí se v letadle trápí s nadýmáním a plynatostí právě kvůli souvislosti mezi nízkým tlakem vzduchu a plyny, které se v našem těle rozpínají.

„Můžete se cítit více nafouknutí nebo plynatí – představte si, že když vám v letadle zalehnou uši, tak ve vašich střevech se děje něco podobného,“ říká Ellie. „Jídlo podávané v letadlech je navíc obvykle ultra zpracované a má nízkou nutriční hodnotu. Bývá chudé na vlákninu a bohaté na cukr, sůl a konzervační látky, což může dále zhoršovat zažívací potíže.“

Co tedy jíst a pít během letu?

I když neexistuje univerzální rada ohledně stravování během letu, existuje několik věcí, které můžete udělat pro podporu svého trávicího systému v nestandardních podmínkách.

Pijte dostatek vody

    Zvýšený příjem vody je důležitý, protože v letadlech je obvykle nižší vlhkost, která způsobuje dehydrataci. Ta může zhoršit nadýmání, únavu a bolesti hlavy. Snažte se proto pít dostatek vody před, během a po letu. Můžete si s sebou vzít prázdnou láhev a během cesty ji doplňovat. Cílem je vypít 1,5 litru vody denně.

    Vyhýbejte se dehydratačním nápojům

      Omezte konzumaci kofeinu, alkoholu a perlivých nápojů, které dehydratují a mohou zhoršovat trávicí potíže.

      Jezte jen lehká a snadno stravitelná jídla

        Před letem se vyhněte těžkým jídlům bohatým na sacharidy. Místo toho si dejte něco lehkého a bohatého na antioxidanty a komplexní sacharidy, jako je celozrnné pečivo. Pokud budete jíst jídlo v letadle, vezměte si s sebou svačinu bohatou na živiny, jako je ovoce, ořechy, semínka, hořká čokoláda, popcorn nebo ovesné placky.

        Vyhněte se slaným jídlům

          Nadměrná konzumace soli může zhoršit dehydrataci a vést k bolestem hlavy, únavě a mozkové mlze. Vybírejte si svačiny bez přidané soli a vyhýbejte se slaným jídlům před a během letu.

          Omezte konzumaci ultra zpracovaných potravin

            Mějte na paměti, že ultra zpracované potraviny bývají bohaté na sůl a naopak v nich nejsou téměř žádné živiny, což může způsobit trávicí potíže a ospalost. Pokud je to možné, vyhněte se jim a upřednostňujte čerstvé potraviny.

            Dodržujte svůj obvyklý režim užívání doplňků stravy

              Nezapomeňte si před cestou vzít své obvyklé doplňky stravy, které podporují celkové zdraví a pohodu.

              Jak ještě můžete ulevit trávení během letu?

              • Noste pohodlné oblečení. Těsný outfit může zhoršit nadýmání, proto si na cestu vyberte volnější kalhoty a oděv.
              • Procházejte se po uličce. Když sedíte déle, trávení zpomaluje. Pravidelně vstávejte a procházejte se po uličce, abyste stimulovali peristaltiku střev.
              • Zlehka cvičte. Jemné protahovací cviky na sedadle také pomáhají s trávením a k celkové psychické pohodě.
              • Spěte. I kratší siesta během delšího letu zmírní stres z cesty, který má negativní vliv na trávení.

              Cestování letadlem sice možná trochu rozhodí vaše trávící ústrojí, ale když trochu upravíte jídelníček a dodržíte výše uvedené tipy, snadno tím minimalizujete nepříjemné projevy a budete se během i po letu cítit lépe. Pamatujte, že základem je hydratace a lehké stravování.

              Zdroj: https://www.cntraveller.com/article/food-you-should-never-eat-on-a-flight

              Poslední aktualizace:  11. července 2024

              O autorovi

              Adam Valový Redaktor

              Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

              Zobrazit všechny příspěvky

              Napsat komentář

              Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

              Nejnovější příspěvky