Vino Barbaresco je výborné italské červené víno
Komerční článek
Vyrábí se z hroznů odrůdy Nebbiolo v malebném italském regionu Piemont. Přesně tak, řeč je o červeném víně Barbaresco, které v sobě ukrývá vrstvy kyselosti, ovoce i tříslovin a voní po třešních, růžích a tmavém koření.
Občas je zaměňováno za Barolo víno, ovšem i navzdory podobnosti se jedná o zcela odlišné víno, které je dokonce ještě lepší než Barolo.
Stručná historie
Barbaresco je půvabné městečko v Piemontu, které se dostalo do povědomí široké veřejnosti krátce poté, co ředitel místní školy v Albě – Domizio Cavazza – založil v roce 1894 družstvo Cantina Sociale di Barbaresco. Před rokem 1894 byly hrozny Nebbiolo z této vinařské oblasti dodávány pouze výrobcům vína Barolo.
Cavazza vytvořil družstvo devíti pěstitelů, kteří na svých vinicích pěstovali právě hrozny Nebbiolo. Pochopil rozdíly mezi hrozny Nebbiolo pěstovanými v oblasti Barolo a Barbaresco, a potom začal na etiketě vína uvádět slovo Barbaresco.
Spotřeba vína se ale kvůli první světové válce prudce snížila a Cavazza předčasně zemřel v roce 1915. Družstvo bylo uzavřeno ve 30. letech 20. století. Výroba Barbaresca se však obnovila koncem 50. let 20. století díky novějším dynamickým vinařům, jako byli Bruno Giacosa a Angelo Gaja. Celkem devatenáct drobných pěstitelů se spojilo a založilo společenství Produttori del Barbaresco, které v současné době vlastní 250hektarovou plochu pro pěstování zmíněné odrůdy hroznů, z nichž se vyrábí Barbaresco.
Vše, co potřebujete vědět o vínech Barbaresco
Vína z oblasti Treiso se vyznačují vysokou kyselinkou a květinovou vůní, zatímco vína z oblastí Neive a Barbaresco jsou komplexnější a strukturovanější. Obecně platí, že typické Barbaresco nabízí kytice růží a fialek s chuťovými tóny lanýžů, třešní, fenyklu a lékořice. Jak víno stárne, objevují se v něm zemité, kouřové tóny a příchutě jako dehet a kůže.
Jak dlouho může víno Barbaresco zrát?
Podle předpisů DOCG musí standardní Barbaresco zrát dva roky, z toho jeden rok v dubu. Riserva musí zrát čtyři roky, z toho dva v dubu. Abyste z vína Barbaresco získali to nejlepší, musíte ho před konzumací nechat zrát nejméně pět až deset let po sklizni.