Jídlo a pochoutky

Vino Barbaresco je výborné italské červené víno

Vyrábí se z hroznů odrůdy Nebbiolo v malebném italském regionu Piemont. Přesně tak, řeč je o červeném víně Barbaresco, které v sobě ukrývá vrstvy kyselosti, ovoce i tříslovin a voní po třešních, růžích a tmavém koření.

Občas je zaměňováno za Barolo víno, ovšem i navzdory podobnosti se jedná o zcela odlišné víno, které je dokonce ještě lepší než Barolo.

Stručná historie

Barbaresco je půvabné městečko v Piemontu, které se dostalo do povědomí široké veřejnosti krátce poté, co ředitel místní školy v Albě – Domizio Cavazza – založil v roce 1894 družstvo Cantina Sociale di Barbaresco. Před rokem 1894 byly hrozny Nebbiolo z této vinařské oblasti dodávány pouze výrobcům vína Barolo.

 

Cavazza vytvořil družstvo devíti pěstitelů, kteří na svých vinicích pěstovali právě hrozny Nebbiolo. Pochopil rozdíly mezi hrozny Nebbiolo pěstovanými v oblasti Barolo a Barbaresco, a potom začal na etiketě vína uvádět slovo Barbaresco.

 

Spotřeba vína se ale kvůli první světové válce prudce snížila a Cavazza předčasně zemřel v roce 1915. Družstvo bylo uzavřeno ve 30. letech 20. století. Výroba Barbaresca se však obnovila koncem 50. let 20. století díky novějším dynamickým vinařům, jako byli Bruno Giacosa a Angelo Gaja. Celkem devatenáct drobných pěstitelů se spojilo a založilo společenství Produttori del Barbaresco, které v současné době vlastní 250hektarovou plochu pro pěstování zmíněné odrůdy hroznů, z nichž se vyrábí Barbaresco.

 

Vše, co potřebujete vědět o vínech Barbaresco

Vína z oblasti Treiso se vyznačují vysokou kyselinkou a květinovou vůní, zatímco vína z oblastí Neive a Barbaresco jsou komplexnější a strukturovanější. Obecně platí, že typické Barbaresco nabízí kytice růží a fialek s chuťovými tóny lanýžů, třešní, fenyklu a lékořice. Jak víno stárne, objevují se v něm zemité, kouřové tóny a příchutě jako dehet a kůže.

 

Jak dlouho může víno Barbaresco zrát?

Podle předpisů DOCG musí standardní Barbaresco zrát dva roky, z toho jeden rok v dubu. Riserva musí zrát čtyři roky, z toho dva v dubu. Abyste z vína Barbaresco získali to nejlepší, musíte ho před konzumací nechat zrát nejméně pět až deset let po sklizni.

Další články

Jak si připravit rychlou svačinu do práce?

 10 zdravých potravin, které podporují hubnutí

Zlatý kořen zdraví: Kurkuma a její účinky na lidské zdraví

Zásady správného grilování hamburgerů

Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý

Další články

Přidat komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *