Bergen v zimě je nádherným místem pro krátkou dovolenou.

Lenka Němcová
19. prosince 2022
3 minuty čtení

Městečko Bergen v Norsku je příliš malebný na to, abyste ho nenavštívili. Přijeďte tam v čase Vánoc a udělejte si sváteční den.

Je pravda, že v zimních měsících je v Bergenu trochu chladno. Teploty mohou klesnout až k nule, přesto samotné město, které je potěšením v každé roční době, je jistě nejlepší objevovat pěšky.

Barevné budovy a sklady UNESCO

Staré sklady v historickém městě Bryggen, přístavní čtvrti, která je jedním z nejstarších severoevropských přístavních měst. Oblast se vyvinula jako obchodní centrum ve 12. století, kdy byl Bergen hlavním přístavem pro vývoz sušených ryb a rybího tuku. V roce 1350 ji převzala hanza a fakticky se oddělila od hlavního města.

Ačkoli několikrát vyhořely, dřevěné domy byly obnoveny s použitím starých nástrojů, stejným způsobem, aby zůstaly autentické – diktát UNESCO. Působily trochu rozvrzaně, se zákoutími a jedním domem mírně nakloněným doprava, přesto se zde stále obchoduje v nepřeberném množství obchůdků a restaurací, které se v těchto dřevěných místnostech zabydlely.

Muzeum perníku

Muzeum perníku známé jako Pepperkakebyen je tak trochu instituce, která se objevuje v době Vánoc. Jedná se o největší město na světě, které je celé z perníku a je vyrobeno dobrovolníky a zahrnuje od malých domečků až po velká města. Bylo by špatné ho nenavštívit.

Světelná show

Každoročně se zde objevuje světelná show s přibližně 40 uměleckými světelnými instalacemi, která trvá od listopadu do konce prosince a je vskutku kouzelná. Koná se v Bergenhus festning (pevnost Bergenhus), kde se vydáte po cestě kolem různých světelných uměleckých děl, někdy se světla mění na hudbu.

Lanovka

Chcete-li si užít výhled a také vzrušení z cesty přes horu až na její vrchol, svezte se lanovkou. Na vrchol hory Fløyen (320 m n. m.) je to jen pár minut a výhled je nádherný.

Nastupte do první kabiny a posaďte se na první místa, protože z nich budete mít nejlepší výhled.

Na vrcholu se nachází restaurace, obchod a kavárna Fløistuen, kde se můžete vydat na pěší túru, jízdu na kole a dokonce i na kánoi. Dolů se můžete vydat pěšky. Je to jen 40 minut chůze.

 

 

 

 

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Cestování,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky