Proč kosatky na lidi neútočí?

Lenka Němcová
4. ledna 2023
6 minut čtení

Kosatky, jsou druhy delfínů, kteří žijí ve všech oceánech kromě Arktidy. Ačkoli jsou často k vidění v zajetí, kosatky obecně dávají přednost životu pod hladinou moře. Napadlo vás někdy, proč kosatky neútočí na lidi?

Vyskytují se všude od mořských hlubin až po pobřežní oblasti a živí se pestrou stravou, která zahrnuje ryby, tuleně a dokonce i jiné mořské savce a žraloky. Kosatky se obvykle pohybují ve smečkách, kterým se říká hejna a které mohou čítat až stovky jedinců.

Kosatky jsou známé svým hravým a k lidem přátelským chováním. Byly dokonce pozorovány, jak si na hlavu pokládají kameny, čímž se zřejmě snaží zesměšnit vzhled svých přirozených predátorů, žraloků.

Předpokládá se, že kosatky žijí zhruba deset milionů let; ne vždy však měly s lidmi tak mírumilovné vztahy.

Proč kosatky neútočí na lidi?

Kosatky na lidi neútočí, protože to nejsou zákeřná stvoření. Na lachtany útočí proto, že jsou masožravci a člověka považují za kořist jiného druhu.

Kosatky na lidi neútočí také proto, že člověka nepovažují za hrozbu pro svou rodinu.

Jsou kosatky přátelské k lidem?

Ačkoli nebyly zdokumentovány žádné případy, kdy by kosatky bez provokace zaútočily na člověka, v přírodě došlo k několika smrtelným úrazům.

Vzhledem ke své velikosti a síle mohou dospělé kosatky ve volné přírodě snadno zabít člověka, zejména pokud chrání svá mláďata.

Osamělí samci kosatek, tzv. „kosatky černé“, koncem 19. století častěji napadali a požírali rybáře na pobřeží Tichého oceánu než jakýkoli jiný druh velryb. Toto zabíjení ustalo, když místní indiánské kmeny začaly plašit černé ryby signály z petard.

Útoky se však obnovily poté, co byly domorodé kmeny z oblasti odsunuty. V posledních letech byly podél kalifornského pobřeží opakovaně pozorovány kosatky, které útočily na matky velryb šedých a jejich mláďata.

Předpokládá se, že je to součást jejich přirozeného vzorce chování.

Jsou kosatky nebezpečné?

Není pochyb o tom, že kosatky jsou nebezpečná zvířata. Ve volné přírodě zranily mnoho lidí a několik jich zabily. Je však důležité si uvědomit, že velryby jsou divoká zvířata.

Je známo, že útočí na jiná zvířata, včetně žraloků a tuleňů. Pokud s těmito zvířaty plavete nebo s nimi jinak komunikujete, je důležité dodržovat některé bezpečnostní zásady, abyste byli v bezpečí a zároveň respektovali jejich přirozené chování.

Jsou to velcí delfíni a patří do podřádu Odontoceti, což znamená „velryba zubatá“. Všichni členové tohoto podřádu mají zuby a jsou masožravci.

Chrání kosatky lidi před žraloky?

Kosatky patří mezi největší delfíny v oceánu. Vyskytují se především v severním Tichém oceánu a jejich potravu tvoří velrybí maso.

Kosatky byly několikrát pozorovány, jak chrání lidi před velkými bílými žraloky, i když se nejedná o potravu.

Velký bílý žralok útočil na plavce u kalifornského pobřeží, dokud se neobjevila kosatka, která žraloka odlákala a člověka zachránila.

Kosatka také ochránila člověka před žralokem tygřím tím, že do něj vrazila hlavou.

V Austrálii byly pozorovány kosatky, které chránily návštěvníky pláží tím, že bránily žralokům býčím v útoku na plavce a surfaře.

Kosatky dokonce občas chrání i jiné druhy delfínů, které ani nežerou, jen proto, že na ně útočí něco jiného.

Jsou kosatky delfíni nebo velryby?

Velryby, že? Delfíni jsou ti malí chlapíci s kulatým čumákem. Velryby jsou obrovské. To je běžná domněnka, ale není to pravda. Kosatky patří do čeledi delfínovitých.

Kosatky jsou stejně společenské jako delfíni (ve skutečnosti jsou společenskější než mnozí delfíni). Loví ve smečkách; někdy je tvoří více než 100 členů.

Používají echolokaci stejně jako delfíni a mohou plavat rychlostí až 55 mil za hodinu. Své ploutve používají jako ruce k otevírání škeblí, lovení ryb a dalším skvělým trikům, jako je vyhazování ryb do vzduchu, aby je ostatní členové skupiny viděli za letu.

Kosatky jsou považovány za jedny z nejinteligentnějších zvířat na Zemi, hned po lidech a některých druzích primátů. Jejich mozek je podobně velký jako náš.

Mají větší mozkové oblasti související se sluchem a zpracováním zvuků, což dává smysl, když si uvědomíme, jak důležitá je pro kosatky žijící ve vodním prostředí echolokace.

Mozky kosatek byly také hustěji osázeny šedou hmotou než lidské mozky, což svědčí o silnějších nervových spojeních.

Je kosatka zvíře nebo savec?

Savci jsou teplokrevní živočichové, kteří krmí svá mláďata mlékem ze svého těla. Obvykle se rodí živá a pokrytá srstí.

Kosatky jsou savci, přestože se jedná o mořské živočichy. Kosatky rodí živá mláďata, přestože se rodí v oceánu.

Čím se kosatky živí?

Kosatky jsou masožravci, což znamená, že se živí jinými zvířaty. Bylo však zjištěno, že jednotlivé kosatky se živí různou kořistí.

Největší část jejich jídelníčku tvoří ryby, ale kosatky se živí také tuleni, tučňáky, olihněmi a dalšími mořskými savci.

Jak velké jsou kosatky?

Největší člen rodiny delfínů, kosatka, může v zajetí dorůstat délky až 9,8 m a váhy až 7 tun.

Ve volné přírodě mohou kosatky dosahovat délky až 9,6 m (31 stop) a hmotnosti až 4 tuny.

V průběhu minulého století lidé populaci kosatek poškodili. Lidé a kosatky mohou žít v harmonii navzdory ničivému poklesu jejich počtu a rostoucímu ohrožení jejich přežití.

Kosatky jsou velmi podobné lidem. Mají velké mozky, vytvořily složité společnosti, používají nástroje a učí věci. Někteří jedinci se naučili napodobovat lidskou řeč tím, že poslouchali rozhovor jiných kosatek ve skupinách.

Kosatky si dokonce udržují přehled o svém rodokmenu tím, že si pamatují, co se jednotliví členové naučili, když byli odděleně nebo s ostatními. Vyskytují se ve všech oceánech světa (kromě jednoho), od moří pod bodem mrazu až po tropické vody.

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Příroda a zvířata,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky