Jak se obléknout na různé typy plesů?

Adam Valový
25. května 2023
3 minuty čtení

Už brzy opět začne plesová sezóna. Je tedy čas oprášit základy společenské etikety a případně doplnit šatník kousky, se kterými si neuříznete ostudu.

Dress code pro pány

Myslíte si, že muži to mají jednodušší? Černý oblek, černé boty, kožené pásky u kalhot a telefon či kožené peněženky nacpané do kapes u saka však zdaleka neplatí za univerzální plesový dress code. Formální plesy, jako je například ples v Opeře nebo jiné významné plesy konané v honosných sálech, většinou vyžadují smoking černé barvy s černým motýlkem, bílou košilí, bílým kapesníčkem v klopě a smokingovým pásem. Na městské, univerzitní a podobné formální plesy stačí tmavý oblek bez vzoru a kravata, ta však nesmí mít diagonální vzor.

Neformální plesy jsou poněkud uvolněnější, co se oblečení týče. K tmavému obleku už si můžete vzít barevnou košili (klidně i tmavou) na knoflíčky a vybrat si mezi kravatou a motýlkem. Kapesníček v klopě saka není nutný, ale vítaný.

Dress code pro dámy

Ženy mířící na jakýkoliv ples by se měly rozhodně vyhnout koktejlkám, šaty musí být dlouhé minimálně po kolena. Platí, že čím formálnější je ples, tím delší by šaty měly být. Zapomenout musíte na bílou barvu, která se vyhrazená nevěstám na svatbám a bílým prodlouženým v tanečních školách. Šaty by měly být v pase úzké, sukně rozšířená.

Pokud se chystáte na formální ples, šaty by měly zakrývat ramena a je vhodné doplnit je dlouhými společenskými rukavičkami. V takovém případě nechte doma hodinky a prsteny, naopak náramky si vzít můžete – navlékají se na rukavičky. Při pití si rukavičky dáma nechává nasazené, sundávají se ale při jídle.

Dámská obuv na jakýkoliv ples musí mít podpatek a uzavřenou špičku. U neformálních plesů mohou mít otevřenou patu a střední část. Barevně by měly ladit se šaty, i když ani univerzální černou nic nezkazíte. Velké kožené tašky a kabelky protentokrát nechte doma, na plesy se nosí elegantní psaníčka.

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Komerční sdělení,

Poslední aktualizace:  17. dubna 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky