Turistické daně: Na co si dát pozor v oblíbených prázdninových destinacích

Adam Valový
19. května 2024
3 minuty čtení

Plánujete letní dovolenou v Evropě? Nezapomeňte si zkontrolovat, zda se na vaši vysněnou destinaci nevztahuje turistická daň. V posledních měsících se totiž v mnoha městech zavedly nebo zvýšily poplatky pro turisty, a to z různých důvodů.

Některá města argumentují, že peníze z daní pomohou financovat údržbu infrastruktury a památek, které jsou turisty zatěžovány. Jiná se snaží regulovat turistický ruch a chránit tak klidné životní prostředí pro místní obyvatele. Ať už je důvod jakýkoli, je důležité si před cestou být vědom poplatků, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením.

V tomto článku se podíváme na nejnovější turistické poplatky v některých z nejoblíbenějších evropských destinací, abyste se na svou cestu mohli co nejlépe připravit.

Benátky: Město lásky na vodě zavedlo poplatek 5 EUR za jednodenní návštěvu v době od 8:30 do 16:00. Pokud se chystáte přenocovat, poplatek se pohybuje mezi 1 a 5 EUR za noc a je zahrnut v ceně ubytování.

Barcelona: V katalánské metropoli se poplatek za ubytování v oficiálních zařízeních zvýšil z 2,75 EUR na 3,25 EUR za noc.

Manchester: Návštěvníci 73 hotelů v Manchesteru zaplatí 1 libru za pokoj a noc. Získané peníze se používají na financování projektů, které mají za cíl přilákat do města více turistů.

Lisabon: V portugalském hlavním městě zaplatí turisté 2 EUR za noc pobytu, maximálně však po dobu 7 nocí.

Atény: Řecká vláda zavedla „poplatek za odolnost vůči klimatické krizi“, který se pohybuje od 0,50 do 10 EUR za pokoj a noc v závislosti na kategorii hotelu a ročním období.

Dubrovník: V chorvatském Dubrovníku zaplatí turisté v období od dubna do září 2,65 EUR za osobu a noc. Pro zbytek roku je tento poplatek dočasně snížen na 1,86 EUR.

Paříž: Město světel má systém poplatků, který se liší v závislosti na typu ubytování. Nejdražší poplatek činí 14,95 EUR za noc v palácích a 0,65 EUR za noc v jednohvězdičkových a dvouhvězdičkových kempech. Ubytování v běžném čtyřhvězdičkovém hotelu vás vyjde na cca 8 EUR za noc.

Budapešť: V maďarské metropoli se k ceně pokoje za noc připočítává 4% turistický poplatek.

Berlín: V německém hlavním městě zaplatí turisté 5% z ceny pokoje bez DPH a poplatků za služby.

Praha: V Praze se turistická daň zvýšila z 0,82 EUR na 1,97 EUR za den.

Pamatujte, že výše uvedené poplatky se mohou v průběhu roku měnit, proto se před cestou informujte na nejnovější informace na oficiálních stránkách daného města.

I když se turistické daně na první pohled můžou zdát jako další zbytečný poplatek, ve skutečnosti hrají důležitou roli v udržitelnosti turismu a zajišťují, aby z něj měly prospěch i místní komunity.

Zdroj: https://news.sky.com/story/money-news-taylor-swift-inflation-interest-rate-latest-blog-mortgages-13040934

Kategorie:

Cestování, Evropa,

Poslední aktualizace:  19. května 2024

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky