Pro otrlé: Je libo nocleh na posteli z lávy na jedné z nejaktivnějších sopek světa?

Lenka Němcová
18. března 2018
2 minuty čtení

Pokud jste si dali předsevzetí, že si letos splníte sen o nezapomenutelném dobrodružství, ale nemůžete vymyslet to pravé, máme pro vás tip. Co byste řekla na něco hodně exotického? Pokud máte naditou peněženku (nebo tučné spořicí prasátko), vydejte se na Big Island – hezky česky Velký ostrov na Havaji. Nachází se zde jedna z nejaktivnějších sopek na světě a odvážlivci zde mohou přespat.

Velký ostrov je největší z osmi hlavních havajských ostrovů a žije na něm přibližně 158 000 obyvatel. Nachází se zde dva impozantní vulkány Manua Loa a Manua Kea s nadmořskou výškou přes 4100 metrů. A také Kilauea – jedna z nejaktivnějších sopek na světě.

[hana-code-insert name=’article‘ /]

Kilauea znamená v havajštině „stříkat“, případně „hodně se šířit“, což aktivní vulkán docela dobře vystihuje. V roce 1983 začal chrlit lávu a denně vychrlí přibližně 400 tisíc m3. Pro zajímavost – do roku 1995, tedy za pouhých 12 let, k ostrovu přibylo dalších 200 hektarů nové země.

Ale to by nebyl člověk, aby z i z takového místa neudělal vyhlášenou turistickou atrakci. Havajané si o sopce vypráví ve svých legendách a považují ji za místo, kde svého času sídlila bohyně ohně Pele.

Máte-li na to odvahu, můžete se ubytovat v malém domečku jménem Phoenix House (tzn. Fénixův dům), který se nachází pouze 4 míle od aktivní sopky. Když se podíváte z okna, můžete zahlédnout stoupající kouř z toho, jak se láva valí do moře. V domečku se vyspí dva lidé a je možné si ho pronajmout přes Airbnb.

[hana-code-insert name=’dole‘ /]

Potřebuje-li vaše mysl restart či rovnou znovuzrození, pak je zřejmě Fénixův dům místem zaslíbeným. Dostane se vám nevídané podívané a přijdete na úplně jiné myšlenky. Placení účtů a další rutinní záležitosti budou najedou tak nějak nepodstatné…

Foto: https://www.designswan.com/archives/sleep-on-the-lava-bed-of-one-of-the-worlds-most-active-volcano.html

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Cestování,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky