6 méně známých klíčů k dlouhému a šťastnému žití

Lenka Němcová
19. dubna 2018
3 minuty čtení

O dlouhém životě sní téměř každý, ale ještě lepší je dlouhý a šťastný život plný vitality a dobrého zdraví. Ale co je skutečným klíčem k takovému životu? Průzkumy ukazují, že nejde jen o vhodně zvolenou stravu, cvičení a genetiku. Na délku a spokojenost žití má vliv i řada dalších faktorů. Mimo jiné vztahy s blízkými osobami.

Budujte kvalitní vztahy

Lidé, s nimiž trávíte nejvíce času, mají obrovský dopad na vaši dlouhověkost a štěstí. Podle studie probíhající osm dekád provedené výzkumnými pracovníky Harvardu jsou lidé s dobrými sociálními vztahy zdravější, šťastnější a žijí déle. Výsledky studie ukazují, že nezáleží na počtu vztahů, ale na kvalitě. Mít jednoho nebo dva nejlepší kamarády je lepší než mít deset rádoby kamarádů. Ve skutečnosti je spojení s přáteli, rodinou a sousedy významným faktorem, proč se lidé na Sardinii často dožívají 100 a více let.

Buďte pečliví

Nedopusťte, aby vás někdo popotahoval za to, že jste opatrní a pečliví do posledního detailu. Tato vlastnost vám může pomoci žít déle než vaši nic neřešící přátelé. Podle jedné z největších studií o dlouhověkosti lidé, kteří jsou dobře organizovaní, disciplinovaní, vytrvalí a pracující, žijí déle, než jsou jejich protiklady. Studie vysvětluje, že pečlivější lidé s větší pravděpodobností zdravěji jí, dbají pokynů lékaře, vyhýbají se drogám a vybírají lepší partnery.

[hana-code-insert name=’article‘ /]

Více se smějte a usmívejte

Nezapomeňte se každý den upřímně zasmát – to pro svůj zdravější život. Smích či úsměv nejen posilují úroveň energie a snižují stres. Výzkum ukazuje, že smích může snížit riziko vysokého krevního tlaku, srdečních chorob, cukrovky a artritidy. Výzkum bohužel nenaznačil přímou souvislost mezi smíchem a dlouhověkostí.

Jezte nezpracované jídlo

Pravděpodobně víte, že stravování ovlivňuje délku života. Nezpracované potraviny jako jsou zelenina, ořechy, ovoce a zdravé tuky vám mohou pomoci žít déle. Přidejte těchto sedm druhů jídla do vaší stravy, abyste prodloužili život a udrželi své srdce zdravé.

Stanovujte si denní cíle

Mít něco, na co se každý den těšíte a co bude vás motivovat a důvod k žití mohou snížit šance na depresi. V zemích jako je Japonsko, kde mnoho obyvatel slaví sté výročí, je kladen velký důraz na to, aby lidé žili účelový život. Pokuste se proto naplánovat, co budete dělat následující den ještě než půjdete do postele.

[hana-code-insert name=’dole‘ /]

Dopřejte si každý den procházku

Výhody dlouhých procházek jsou zjevné. Každodenní procházky vám pomohou zhubnout, snížit stres, posílit kosti a zlepšit zdraví srdce. Zřejmě sice neexistuje výzkum zkoumající souvislost chůze a dlouhověkosti, ale pravdou je, že chůze je nedílnou součástí života v regionech, kde lidé žijí déle. Mládí vám pomohou udržet také techniky jako tai chi a jóga.

Zdroj a fotografie: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Tipy a rady,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky