Recept na borůvkový „cheescake“ z tofu

Adam Valový
29. dubna 2018
3 minuty čtení

Následující recept je tak trochu „vyšší level veganského pečení“. Přesto ho bez větších problémů zvládnou i méně zkušení jedinci. Ovšem pozor – dortík není příliš sladký. Můžete si ho však osladit tím, že do něj přidáte více javorového či jiného sirupu.

Ingredience na korpus

  • 1 ½ šálku mouky (ideálně ¾ celozrnné)
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 1/4 šálku oleje (ideálně kokosového)
  • 1/4 šálku studené vody

Ingredience na krém z tofu

  • 400 g tofu
  • ¼ lžičky vanilkového prášku
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 1/3 šálku javorového sirupu
  • 1 lžíce škrobu
  • 2 lžíce tahini (případně jiné oříškové máslo)
  • špetka soli
  • Ingredience na polevu
  • ½ šálku kanadských borůvek
  • 1 lžíce kuzu (nařeďte trochou studené vody)
  • 1 – 2 lžíce rýžového sladu
  • 1 lžička agaru
  • kapka citronové šťávy
  • voda

Postup přípravy

  1. Prvním krokem je příprava těsta. Do mísy dejte mouku, sůl a olej a vše důkladně promíchejte. Poté za stálého míchání pozvolna přilévejte studenou vodu a těsto rukama hněťte po dobu cca 2 minut. Až bude hotové, umístěte jej na pečicí papír, silikonovou podložku či jiný nelepivý povrch a válečkem vytvořte kruh o tloušťce 1 cm. Samozřejmě můžete zvolit i jiný tvar – podstatné je, aby se vešel do pečicí formy.
  2. Do trouby předehřáté na 190° C vložte formu s těstem (nezapomeňte přikrýt alobalem!) a pečte po dobu cca 15 minut. Následně odstraňte alobal a nechte ještě cca 10 minut péct. Až bude korpus hotový, nechte ho vychladnout.
  3. Následuje výroba krému. Výše uvedené suroviny namixujte dohladka a hotový krém nalijte na vychladlé těsto a rovnoměrně rozetřete, aby byla vrstva na všech místech stejná. Pečte na teplotu 170° C po dobu cca 25 minut.
  4. Posledním krokem je výroba polevy. Do hrnce dejte borůvky, rýžový slad, citronovou šťávu a dostatečné množství vody (ingredience musí být pod hladinou). Jakmile směs začne vařit, odpočítejte si cca 10 – 15 minut. Poté pozvolna přidejte agar a kuzu a směs minutu provařte. Nakonec polevou přelijte dort, nechte vychladnout a pusťte se do degustace!
Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Ostatní,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky