Jak připravit ajvar – tradiční srbskou pochoutku?
Fakt, že se v dohledné době na dovolenou do některé ze zemí bývalé Jugoslávie nechystáte, ještě nemusí znamenat, že si nemůžete doma připravit tradiční chorvatské pochoutky. K těm chuťově nejvýraznějším patří papriková pasta neboli čalamáda ajvar. Příprava je tak snadná, jak jen může být a výsledek předčí veškerá očekávání.
Ingredience
- 2 velké lilky
- 6 – 8 červených paprik
- 125 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- citronová šťáva (z jednoho kusu)
- sůl
- pepř
[hana-code-insert name=’article‘ /]
Příprava
- Lilky nakrájejte na kolečka, osolte a nechte pustit vodu. Následně je otřete ubrouskem a vložte je společně s paprikami do trouby. Pečte tak dlouho, dokud nezměkne.
- Jakmile lilky a papriky změknou, oloupejte je a pomixujte společně s ostatními ingrediencemi.
Jak ajvar připravují v Srbsku?
Srbové si dávají na přípravě ajvaru velmi záležet. V minulosti se při této činnosti často sešla celá rodina a přátele. V některých oblastech se tradice dodržuje dodnes.
Srbové připravují ajvar v polovině podzimu, kdy je dostatek paprik. Používají především kultivar jménem „roga“ (rohy). Jedná se o velké, červené papriky ve tvaru rohu, které dozrávají ke konci září. Výhodou tohoto kultivaru je, že se snadno loupe.
[hana-code-insert name=’dole‘ /]
Papriky a lilek se nemusí péct pouze v troubě. Naopak se preferuje pečení na dřevěné desce na otevřeném ohnu. Po upečení se na krátkou dobu dávají do uzavřené nádoby, kde chladnou. Díky tomu je jednodušší oddělit slupku. Po odloupnutí slupky a odstranění semen se paprika rozemele v mlýnku, případně se nakrájí na drobné kousíčky. Ve finále se dusí po dobu několika hodin ve velkých nádobách společně se slunečnicovým olejem a česnekem (tyto ingredience se přidávají, aby redukovaly množství vody). Dochutí se solí a někdy i octem, směs se nalije do sklenic a ty se ihned uzavřou.
One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý”