Karobela je chutnější a zdravější Nutella. Zamilujete si ji!

Adam Valový
13. května 2018
2 minuty čtení

Rozhodli jste se stravovat zdravě a narazili jste na problém v podobě absence veganské Nutelly? Vlastně ani nemusíte být vegani – stačí, když sladké vyřadíte ze svého jídelníčku a zákonitě se dostaví „absťák“… Naštěstí si můžete vyrobit vlastní polevu či pomazánku, která je mnohem zdravější a podle nás i chutnější. Jak na to?

Ingredience na polevu

  • sušené vypeckované datle (cca 10 ks)
  • cca 60 g lískových ořechů
  • cca 30 g kešu oříšků (případně pouze lískové ořechy)
  • 2 lžíce praženého karobu
  • 1 dl vody

[hana-code-insert name=’article‘ /]

Ingredience na pomazánku (hustější verze)

  • sušené vypeckované datle (cca 10 ks)
  • cca 60 g lískových ořechů
  • cca 30 g kešu oříšků (opět můžete použít jen lískové ořechy)
  • 2 lžíce praženého karobu
  • 30 g kokosového oleje

Postup přípravy

Rozhodnete-li se připravit polevu, tedy řidší variantu, můžete ji použít třeba na ovocný salát. Ořechy přes noc namočte – budou lépe stravitelné. Vložte je společně s datlemi, karobem a vodou do mixéru a rozmixujte dohladka.

[hana-code-insert name=’dole‘ /]

Příprava sladké pomazánky je velmi podobná, ovšem s tím rozdílem, že se ořechy nenamáčí, případně se namočí, ale poté se osuší (voda má negativní vliv na trvanlivost). Vodu nahraďte kokosovým olejem, který předem roztopíte ve vodní lázni (kvůli snadnějšího mixování). Hotovou karobelu můžete skladovat ve skleničce v lednici i po několik dní.

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com

Kategorie:

Jídlo a pochoutky,

Poslední aktualizace:  25. července 2023

O autorovi

Adam Valový Redaktor

Jsem Adam, nomád s duší dobrodruha. Cestování je pro mě životní filozofií, která mi otevírá bránu k novým kulturám, lidem a zážitkům. Pár zemí už jsem navštívil, ale mnohem víc jich mám na svém seznamu.

Zobrazit všechny příspěvky

One thought on “Jaké přínosy pro zdraví má heřmánek pravý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější příspěvky